Nagyvilág

Madrid: tiltakoztak az ETA-val tervezett tárgyalások ellen

Mintegy negyedmillióan vonultak végig szombaton Madrid belvárosában, hogy kifejezzék támogatásukat a terrorizmus áldozatai iránt, és tiltakozzanak a baloldali kormány bejelentett szándéka ellen, hogy tárgyalásokat kezd az ETA baszk szeparatista terrorszervezettel.

José Luis Rodriguez Zapatero kormánya azt követően javasolta a béketárgyalásokat, miután a baszk fegyveres szervezet márciusban “állandó tűzszünetet” hirdetett. Zapatero azt mondta a parlamentben, hogy a békefolyamat hosszúnak, rögösnek és nehéznek ígérkezik, de a kormány elszántan, körültekintően és az áldozatok emlékét tiszteletben tartva fog eljárni.


A szombati felvonulást a Terrorizmus Áldozatainak Szövetsége szervezte, melyhez csatlakoztak az ellenzéki konzervatív Néppárt vezetői is, felszólítva a kormányt, hogy semmilyen módon ne tárgyaljon a baszk terrorszervezettel.

A menettel együtt haladt José Maria Aznar volt kormányfő és hitvese is. A felvonuláson fővárosi tisztségviselők szerint 242 ezren vettek részt.

Az ETA 1968-ban kezdte fegyveres harcát Baszkföld függetlenségéért, s a terrorcselekményeknek a március 22-i tűzszüneti nyilatkozatig több mint 800 halálos áldozatuk volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik