Nagyvilág

A török kormányfő mégis találkozna a pápával

A török miniszterelnök szeretne találkozni a pápával, közvetlenül a római katolikus egyházfő Ankarába érkezése után - közölte pénteken egy kormányzati illetékes.

Korábban széles körű bírálatot váltott ki, hogy Recep Tayyip Erdogan kormányfő a NATO rigai csúcsértekezletére hivatkozva, amelyen maga is részt vesz a hónap végén, kitért a XVI. Benedekkel való találkozás lehetősége elől. Még szeptemberben az iszlám országokban, köztük Törökországban is, felháborodást váltott ki a katolikus egyházfő regensburgi beszéde, amelyben – egy középkori bizánci császárt idézve – erőszakosnak és irracionálisnak nevezte az iszlámot.

“A Vatikánnal együtt azon dolgozunk, hogy lehetővé tegyük a (török) miniszterelnök és a pápa találkozóját az ankarai repülőtéren november 28-án, mielőtt a kormányfő elindul a NATO rigai csúcsértekezletére” – közölte a kormányzati illetékes.

Az ankarai miniszterelnöki hivatal októberben még úgy tájékoztatta a sajtót, hogy a pápa törökországi látogatásának (november 28-december 1.) első két napján Erdogan Rigában lesz, utána pedig más találkozókon kell megjelennie hazájában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik