Nagyvilág

Putyint vádolta haláláért az exkém

Vlagyimir Putyin orosz elnököt vádolta meggyilkoltatásával Alekszandr Litvinyenko, az orosz titkosszolgálat volt ügynöke, aki néhány héttel feltételezett megmérgezése után csütörtök este meghalt a londoni egyetemi kórházban. A brit egészségügyi hatóságok szerint a kémet polóniumal, egy erősen sugárzó radioaktív anyaggal mérgezték meg.

A közvetlenül halála előtt diktált közleményt az exkém barátai olvasták föl pénteken a brit fővárosban – írja a BBC. “Önnek sikerülhetett elhallgattatnia engem, de a hallgatásomnak ára van. Ön megmutatta, hogy valóban olyan barbár és kegyetlen, mint amilyennek heves bírálói leírják. Sikerülhetett elhallgattatnia egy embert, de a világméretű tiltakozás, Putyin úr, élete végéig visszhangzik majd a fülében. Az Isten bocsássa meg önnek, amit tett, de nemcsak velem, hanem hőn szeretett Oroszországunkkal is” – hangzott a levél, amelyet Litvinyenko felesége jelenlétében aláírt.


Litvinyenko környezetéből korábban megvádolták a Kremlt azzal, hogy összeesküvést szőttek a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) volt tisztjének megölésére. Moszkvában “ostobaságnak” nevezték, és visszautasították e vádakat.


Putyin provokációról beszél


Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken tagadta, hogy köze van Alexandr Litvinyenko kiugrott orosz kém halálához, és felajánlotta segítségét a további nyomozásban. Putyin Helsinkiben, az Európai Unió és Oroszország csúcstalálkozója alkalmával beszélt erről egy sajtótájékoztatón. Kijelentette, hogy minden ember halála tragédia, de Litvinyenko esetében még arról sincs szó, hogy erőszakos halált halt volna.


A brit orvosi jelentések nem mutatták ki, hogy a halál “erőszak következménye volt, ez nem erőszakos halál, ezért nincs alapja a spekulációnak” – jelentette ki, és provokációnak minősítette, hogy Litvinyenko őt vádoló nyilatkozatát a halál bekövetkezte után hozták nyilvánosságra. Rendkívül sajnálatos, hogy egy ilyen tragikus eseményt politikai provokációra használnak fel – mondta.


Remélem, brit kollégáink tudatában vannak annak, hogy milyen mértékben felelősek a területükön élő állampolgárok biztonságáért, beleértve az oroszokat is, függetlenül politikai nézeteiktől. Remélem, nem fogják elősegíteni alaptalan politikai botrányok felfújását – tette hozzá.


Rejtélyes okok


Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) 43 éves volt alezredesén – Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik bírálóján – három hete kezdtek mérgezés tünetei mutatkozni azután, hogy egy londoni szállodában találkozott két orosszal.

A férfi, aki 2000-ben szökött Nagy-Britanniába feleségével és fiával, miután odahaza megvádolta az FSZB-t, hogy a szintén Londonba menekült Borisz Berezovszkij mágnás életére tör, a Putyin elnökkel szemben szintén kritikus, október 7-én gyilkosság áldozatául esett Anna Politkovszkaja orosz újságírónő halála ügyében kutakodott.

A Scotland Yard nyomozást indított, hogy tisztázza az exkém megbetegedésének körülményeit, miután az orvosok a múlt héten – Litvinyenko pénteki kórházba szállítása után – azt mondták, a betegséget mérgezés okozta.


Pénteken a brit egészségügyi hatóságok bejelentették, hogy Alekszandr Litvinyenko dezertőr orosz kémet polóniummal, egy igen ritka és erősen sugárzó radioaktív elemmel mérgezték meg. A polóniumot Litvinyenko vizeletéből mutatták ki. Brit orvosok már korábban is megállapították, hogy a volt hírszerző tiszt szervezetébe radioaktív anyag került, de a halál okairól Londonban rendezett sajtóértekezleten a szakértők rámutattak: Litvinyenko halála példa nélküli a szigetországban. A polónium, melyet a lengyel származású Marie Curie fedezett fel 1898-ban, mérgező hatást csak a véráramba kerülve fejt ki.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik