Nagyvilág

Romlott a megmérgezett kém állapota

Csütörtökre virradóra rosszabbodott Alekszandr Litvinyenko állapota – közölte a londoni egyetemi kórház. Egy barátja szerint az éjszaka valószínűleg megállt a szíve.

Az intézmény szóvivője szerint az intenzív osztályon ápolt Litvinyenko állapota „nagyon súlyos”. Alex Goldfarb, az egykori hírszerző tiszt barátja és szóvivője, aki a beteg ágyánál csatlakozott Litvinyenko feleségéhez és apjához, elmondta, hogy Litvinyenko szíve az elmúlt hetekben nagyon gyenge volt, és az éjszaka folyamán katasztrofális szintre esett a vérnyomása, és valószínűleg megállt a szíve is. Jelenleg lélegeztető gépen tartják, és a vérkeringését is mesterségesen tartják fenn – nyilatkozta Goldfarb a BBC-nek.

Egyelőre nem világos, hogy kik és miért mérgezték meg az orosz titkosszolgálat (FSZB) volt ezredesét, aki Vlagyimir Putyin orosz elnök határozott bírálójának számított.


A kórház legújabb vizsgálati eredményei azt mutatták ki, hogy valószínűleg nem tallium, de nem is radioaktív anyag volt a méreg.
„Most már meg vagyunk győződve, hogy nem nehézfém volt a mérgezés oka. Valószínűtlen a radioaktív anyag is. Az intenzív vizsgálat dacára sem világos, mi okozta az állapotát” – mondta csütörtökön Geof Belling igazgató.


Az állapotának rosszabbodásáról szóló bejelentés nem sokkal azután hangzott el, hogy a BBC szerint három nem azonosított, „két centiméter átmérőjű, sűrű anyagú tárgyat” találtak a gyomrában, illetve a vastagbelében. A BBC úgy tudja, hogy ezeket a tárgyakat egy keddi röntgenvizsgálat során fedezték fel Litvinyenko szervezetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik