Nagyvilág

Megvédte fiát az idősebb Bush

Az idősebb George Bush ingerült hangon vette védelmébe a fiát egy abu-dzabi konferencián, ahol több résztvevő kinyilvánította, nem tiszteli a jelenlegi amerikai elnököt annak Közel-Kelet-politikája miatt.

A The Washington Times csütörtöki száma arról számolt be, hogy George H. W. Bush a héten éles hangú vitába keveredett a hallgatósággal az Egyesült Államok szoros szövetségesének számító Egyesült Arab Emírségek fővárosában, ahol egy vezetéselméleti tanácskozáson többen bírálták fiát Washington külpolitikája miatt. “A fiam becsületes ember” – jelentette ki indulattól remegő hangon Bush, aki nagy tiszteletnek örvend a Perzsa-öbölbeli országban.

A volt amerikai elnök iránti megbecsülésnél is erősebbnek bizonyult azonban a konferencián a jelenlegi elnökkel, George W. Bushsal szembeni ellenszenv, az időnként gyűlöletnek ható indulat, amelyet Irak megszállása és Izrael feltétlen támogatása váltott ki a térségben. “Nem tiszteljük a fiát, nem tiszteljük azt, amit a világon művel” – vágta a 82 éves Bush szemébe egy arab nő, miután az egykori elnök befejezte előadását. Egy arab egyetemista azt fejtegette, az Egyesült Államok azért vív háborúkat, hogy újabb piacokat szerezzen az amerikai vállalatoknak, és az egész globalizációt Amerika érdekében és a világ többi részének kárára eszelték ki.

A volt elnök azt is hozzátette, hogy fia nem fog meghátrálni, nem fogja holmi közvélemény-kutatások miatt megváltoztatni a nézeteit. Az Egyesült Államok elnökének nem szállhat inába a bátorsága, nem futhat el. Irakban minden rendbe fog jönni – mondta, hangsúlyozva, rendkívül büszke a fiára, aki “keményen dolgozik a béke érdekében”.

Bush azt is elmondta, hogy sokkal gúnyolódóbb huhogásokat kapott az 1980-as években Németországban, amikor egy konferencián az amerikai atomfegyverek odatelepítéséről próbálta meggyőzni a hallgatóságot. Azt is megjegyezte, ha olyan rossz az Egyesült Államok, akkor miért akar mindenki odaköltözni?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik