Nagyvilág

Lemondott a holland kormány

Szerdán Jan Peter Balkenende miniszterelnök kormánya hivatalosan lemondott Hollandiában, miközben az országban rendben zajlanak a reggel kezdődött képviselőházi választások.

A helyi NOS televízió jelentése szerint a voksolási időszak félidejében, 15 órakor a választópolgárok 39 százaléka már leadta szavazatát. Ez megerősíteni látszik a tényt, hogy a részvétel a hagyományoknak megfelelően ezúttal is magas lesz.

Balkenende szerdán hivatalosan átadta a kabinet lemondását Beatrix királynőnek, aki az uralkodói információs szolgálat szerint nyomban megbízta a távozó miniszterelnököt, hogy a kormány lássa el ügyvivőként a teendőket az új kabinet megalakulásáig.

A legutolsó közvélemény-kutatási eredmények szerint a voksolás várhatóan Balkenende Kereszténydemokrata Tömörülésének (CDA) sikerét hozza a Munkapárt előtt. Az bizonyosra vehető, hogy koalíciós kormány alakul majd, várhatóan legalább három párt részvételével.

A szerdai választáson összesen 24 párt indult. Beatrix királynő minden bizonnyal a legsikeresebben szereplő erő vezetőjét bízza meg a kormányalakítással.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik