Nagyvilág

Újabb tálib offenzíva várható

Az Afganisztánban állomásozó külföldi erők ellen a tél elmúltával, kora tavasszal tálibok újabb támadássorozata valószínűsíthető - közölte szerdán a radikális muzulmán fegyveres mozgalom egyik magas rangú parancsnoka.

A tálibok idén indították legsúlyosabb támadásaikat az afgán kormányhadsereg és a nemzetközi biztonsági erő katonái ellen azóta, hogy az iszlám fundamentalista mozgalom 2001 végén elvesztette hatalmát, az utóbbi hetekben viszont szembetűnően csökkentek a rajtaütések. A NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) a tálibok súlyos veszteségeivel magyarázza a lázadók harci kedvének alábbhagyását.

“A tálibok most dolgozzák ki a megszálló amerikai és NATO-erők elleni jövő nyári támadásaik stratégiáját. (…) Az öngyilkos merényletek és egyéb rajtaütések meg fognak sokszorozódni, amint melegebbre fordul az idő” – mondta Dadullah molla, a tálibok egyik parancsnoka rejtekhelyéről telefonon a brit hírügynökségnek. A féllábú parancsnok azt állította, hogy a tálibok bujkáló vezetője, Mohammed Omar molla Afganisztánban tartózkodik, és személyesen irányítja a felkelést parancsnokaival együtt.

A kabuli kormány szerint Omar molla és a tálib mozgalom más magas rangú vezetői Pakisztánból, a két ország közös határa mentén fekvő biztos búvóhelyeikről irányítják az afganisztáni felkelést, amit az iszlámábádi kormány következetesen visszautasít.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik