Nagyvilág

Eltünt tizenöt bányász Lengyelországban

Szerda hajnalig sem volt életjel a délnyugat-lengyelországi Halemba bányában előző nap délután sújtólégrobbanás következtében eltűnt lengyel bányászokról.

A felső-sziléziai Ruda Slaska-i – Katowice közelében fekvő – bányában 1000 méteres mélységben bekövetkezett balesetben, amit valószínűleg metángáz okozott, nyolc bányász életét vesztette, 15 eltűnt. Noha minden órával csökken az esélye annak, hogy túlélőkre bukkannak – a balesetben megrongálódott a bánya szellőzőrendszere, és emiatt rendkívül nehéz lélegezni odalent –, a mentőalakulatok egész éjjel folytatták a kutatást.

Még az este a szerencsétlenség helyszínére utazott Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök, s segítséget ígért az áldozatok családtagjainak. Szerdára odavárják ikertestvérét, Lech Kaczynski államfőt is.


Kaczynski elnök csütörtökön Grúziában a “rózsás forradalom” második évfordulójával kapcsolatos ünnepségeken vett volna részt, s Tbilisziből még azon a napon kétnapos romániai látogatásra utazott volna tovább, ám e vizitet szintén lemondta. Szerdán várhatóan nemzeti gyásznapot hirdet az elmúlt évek egyik legsúlyosabb lengyelországi és európai bányaszerencsétlenségének számító baleset miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik