Nagyvilág

Vitatott interjúban mondott le ambícióiról Berlusconi

A volt olasz kormányfő nem kíván többé visszatérni a kabinet élére, jelentette ki Silvio Berlusconi a Libero című olasz napilapnak adott interjújában. Berlusconi szóvivője szerint azonban a politikus-médiamágnás nem nyilatkozott a lapnak.

Berlusconi, akinek kedden kezdődött meg az újabb pere adócsalási és pénzügyi mérleghamisítási ügyben, az interjú szerint kijelentette, hogy nem lesz többé miniszterelnök, sőt, a köztársasági elnöki címre sem pályázik. Ez utóbbira ellenben lenne egy jelöltje: Gianni Letta, üzlettársa és korábbi kabinetfőnök-helyettese, aki az idén tavasszal már megpróbálkozott azzal, hogy bejusson a Quirinale palotába, de a második fordulóban kiesett. A jobboldali kormánykoalíció lehetséges miniszterelnökéről azonban nem nyilatkozott, bár utalt arra, hogy erre a tisztségre is „megvan a megfelelő ember”.

Ami a jelenlegi kormányt illeti, Berlusconi úgy vélekedett, hogy Proditól, aki „csak saját hatalmi hálóját akarja minél jobban kiterjeszteni”, mindenki meg akar szabadulni a baloldalon, csak éppen nem tudnak megegyezni abban, hogy „ki mérje rá a halálos csapást”. Egyúttal bírálta az ellenzéket is, mert szerinte a jobboldali képviselők is „túlságosan saját bársonyszékükkel vannak elfoglalva”. Paolo Bonaiuti, Berlusconi szóvivője szerint a politikus semmilyen nyilatkozatot nem adott a Liberónak.

A főleg az észak-olasz tartományokban népszerű lap általában jobbközép irányzatúnak mondható, rendszeresen írnak bele Berlusconi Forza Italia pártjának képviselői, de a tavaszi választások idején gyakran szembehelyezkedett az akkori kormánykoalícióval, és a baloldali Massimo D’Alema, a jelenlegi külügyminiszter köztársasági elnökjelöltségét támogatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik