Nagyvilág

Meghalt Ceausescu lánya

Betegségben elhunyt 58 éves korában Zoe Ceausescu, a rettegett kommunista diktátor-házaspár egyedüli lánygyermeke, aki szülei exhumálásáért és újratemetéséért küzdött a román bíróságokon.

A rákban szenvedő Zoe Ceausescu hétfőről keddre virradó éjszaka halt meg a bukaresti Elias kórházban. A Mediafax hírügynökségnél azonban kórházi forrásokra hivatkozva úgy tudják, hogy a román fővárosi lakásában hunyt el.

Zoe Ceausescu az elmúlt években az általa kezdeményezett jogi eljárással hívta fel magára a román sajtó figyelmét. Szülei holttestének kihantolását követelte, így akart megbizonyosodni arról, hogy valóban ők nyugszanak-e a bukaresti temetőben. Beperelte a honvédelmi minisztériumot és a bukaresti temetőket működtető vállalatot ugyanis meg volt győződve arról, hogy nem abba a sírba kerültek a szülei, amelyiknél december közepén a ceausescui “aranykor” iránt nosztalgiázók rendszeresen összegyűlnek megemlékezni az 1989-ben kivégzett diktátor-házaspárról. Felperesi minőségben mostantól Zoe testvére, Valentin képviseli az ügyet a bíróságon – közölte az elhunyt ügyvédje.

Ceausescuék három gyermeke közül már csak Valentin maradt életben. Nicolae és Elena diktátorok utódaival nem volt kegyes a sors, hiszen Nicu fiúkkal is a rák végzett 1996-ban. Zoe-nak sok szenvedést okozott, hogy szülei durván beleszóltak magánéletébe. Végül egy olyan nagyszebeni mérnökkel házasodott meg, akit már szülei is elfogadtak. Az 1989-es forradalom után rövid időre letartóztatták, majd szabadon engedték. Szüleinek kivégzése és a rendszerváltás hozzá közel álló személyek vallomása szerint nagyon megviselte, ezért magába zárkózva, többnyire a nyilvánosságot kerülve élte le hátra maradt éveit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik