Nagyvilág

Meggyilkoltak egy libanoni minisztert

Meggyilkolták kedden Bejrút Szin el-Fil nevű keresztény negyedében Pierre Dzsemájel libanoni iparügyi minisztert – közölték helyi biztonsági források.

Ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak a minisztert szállító gépkocsikonvojra, amely a negyeden haladt éppen keresztül – írja a BBC.


A Szíria-ellenességéről ismert Dzsemájel súlyosan megsebesült, majd kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe. Pierre Dzsemájel a Falangista párt tagja volt és az egykori elnök, Amin Dzsemájelnek a fia.


Szíriát okolják


A halálhírt Saad Hariri, a tavaly szintén meggyilkolt volt miniszterelnök Rafik Hariri fia is megerősítette. Saad Hariri, aki szintén a Szíria ellenes szövetséghez tartozik, ismét Damaszkuszt vádolja Gemayel meggyilkolásával.


Az ipari miniszter meggyilkolásával tovább súlyosbodott a libanoni kormányválság, múlt héten ugyanis hat Szíria-barát libanoni miniszter távozott a kormányból, miután sikertelen próbát tettek arra, hogy nagyobb befolyást szerezzenek a kabinetben.


Elítélik a gyilkosságot


Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország és Szíria egyaránt elítélte kedden Pierre Dzsemájel libanoni iparügyi miniszter meggyilkolását.


A Fuád Szinjóra miniszterelnök vezette bejrúti kormánykoalíció megfélemlítését célzó terrorakciónak nevezte a Szíriával szemben álló, keresztény miniszter elleni merényletet Nicholas Burns, az amerikai külügyminisztérium politikai ügyekben illetékes államtitkára. A washingtoni kormányzat teljes támogatásáról biztosította a Szinjóra-kormányt, és erre szólított fel minden országot.


John Bolton, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete szerint a gyilkosság rávilágított, hogy mihamarabb megállapodásra kell jutni egy nemzetközi törvényszék létrehozásáról, amely felelősségre vonja a 2005-ben merénylet áldozatává lett Rafik al-Haríri volt libanoni miniszterelnök gyilkosait. Bolton egyszersmind arra is célzott, hogy Szíriának köze lehet az újabb bejrúti merénylethez.


Margaret Becket brit külügyminiszter megdöbbenésének adott hangot a merénylet miatt, amely véleménye szerint “növelheti a feszültséget és mindenki számára mérhetetlenül káros a térségben”.


Jacques Chirac francia elnök közleményében a leghatározottabban elítélte “az aljas merényletet”, és a tettesek megbüntetését követelte. A nemzetgyűlésben Philippe Douste-Blazy francia külügyminiszter “Libanon destabilizálására tett újabb kísérletnek” nevezte Dzsemájel megölését, és felajánlotta Párizs támogatását a libanoni népnek “szuverenitása és függetlensége megőrzéséért” vívott küzdelmében.


Oroszország szerint a “politikai gyilkosságok gyakorlatának folytatása” arról árulkodik, hogy “továbbra is tevékenyek azok az erők, amelyek robbanásveszélyessé akarják tenni az utóbbi időkben amúgy is súlyosbodott libanoni helyzetet”.


Szíria “megvetendő bűncselekmények” minősítette a gyilkosságot, amelynek célja “Libanon stabilitásának és békéjének szétzúzása”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik