Nagyvilág

25 év után helyreállt Irak és Szíria kapcsolata

Irak és Szíria 25 éves megszakítás után helyreállította diplomáciai kapcsolatait. Ezt a két ország külügyminisztere jelentette be keddi közös bagdadi sajtóértekezletén. Irak azt reméli, hogy a megállapodás segít megakadályozni a lázadó erők állítólagos szíriai támogatását.

„Olyan megállapodást kötöttünk, amelynek értelmében teljes egészében helyreálltak a negyedszázada megszakadt diplomáciai kapcsolataink” – közölte Hosjar Zebari iraki külügyminiszter. Valíd Moallem szíriai külügyminiszter vasárnap érkezett Bagdadba. Személyében első ízben járt magas rangú szíriai tisztségviselő Irakban a Szaddám Huszein-rendszer 2003. áprilisi bukása óta.

Moallem, akit többek között Núri al-Máliki iraki kormányfő is fogadott, ígéretet tett Szíria együttműködésére az országot elöntő erőszak megfékezésében. A tárgyalásokon született dokumentumban a két ország képviselői egyetértettek abban, hogy az Egyesült Államok vezette koalíció katonái addig maradnak Irakban, ameddig a helyzet megkívánja, azt követően pedig fokozatosan vonják ki őket. Moallem korábban azt követelte, hogy állítsák fel a mintegy 140 ezer amerikai katona kivonásának menetrendjét.

Iraki részről azt remélik, hogy a diplomáciai kapcsolatok helyreállítása segít megakadályozni a lázadók állítólagos szíriai támogatását. Az Egyesült Államok és a bagdadi kormány hosszú ideje vádolja Szíriát: nem tesz semmit az ellen, hogy külföldi iszlám harcosok áradata jusson át az iraki határon. Damaszkusz szerint lehetetlen lezárni a két ország határát, és Irak szigorúbban járőrözhetne a maga oldalán.

A kapcsolatok az 1980-ban kitört iraki–iráni háború kezdete után szakadtak meg: Bagdad tiltakozott az ellen, hogy Damaszkusz Iránt támogatja a háborúban, míg a szíriai vezetés azzal vádolta Irakot, hogy lázadásra ösztönzi Szíriában a betiltott fundamentalista Muzulmán Testvériség szervezetet. Annak ellenére, hogy az elmúlt évtizedekben mindkét országot a helyi Baasz Párt vezette, Szíria és Irak viszonya gyakorlatilag Szaddám Huszein bukásáig hűvös maradt, csupán a kereskedelmi kapcsolatokat újították fel 1997-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik