Nagyvilág

Űrfegyvereken dolgozik Kína

Egy a washingtoni törvényhozás által megbízott független szakértői testület múlt héten készítette el a kínai gazdasági és biztonsági helyzetről szóló jelentését, amely szerint a kínai hadsereg a világűrbe is ki akarja terjeszteni működési területét.

Kimúlt az utolsó Don

Az orosz űrerők illetékesei hétfőn közölték, hogy az előzetes terveknek megfelelően megsemmisítették a szeptember 14-én felbocsátott Koszmosz-2423-as Don kémműholdat missziójának teljesítése után. A Kommerszant szerint a műholdon műszaki hiba keletkezhetett, s azért robbantották fel, nehogy ellenőrizhetetlenné váljon, s darabjai külföldi titkos szolgálatok kezére jussanak. A Donokat az orosz katonai felderítés nagy felbontású fényképek készítésére használta.

A The Christian Science Monitor szerint Kína az amerikai kémműholdak “megvakítására” képes, Földről indítható lézer kifejlesztésén dolgozik. Szeptemberben, a Defense News folyóiratban láttak napvilágot az első hírek arról, hogy Kína az utóbbi években ilyen lézert tesztelt. Washington mégsem emelte fel a szavát, mert szüksége van Peking támogatására az észak-koreai nukleáris válság megoldásához.

A bostoni lap ezenkívül – a szenátus hírszerzési bizottságából származó értékelések alapján – egy friss, “rendkívül aggasztó” lézeres ügyről is említést tesz. Semmilyen részlet nem ismert, az újság azonban úgy hiszi, hogy a kínaiak az új, KT-2 kódjelű rakétájukat tesztelték. A háromlépcsős, szilárd üzemanyaggal hajtott rakéta állítólag olyan miniműholdakat képes Föld körüli pályára állítani, amelyek hatástalaníthatják az amerikai műholdakat.

A kínai hadseregben a szilárd halmazállapotú üzemanyag tökéletesítésével ezenkívül valószínűleg olyan rakéták kifejlesztésén is dolgoznak, amelyeket vadászgépekről lehetne indítani az ellenséges műholdak elnémítására.

Egyes amerikai szakértők szerint a kínai kísérletekre válaszolni kell: Amerikának tovább kellene fejlesztenie saját műholdellenes fegyverprogramját és űrbe telepítendő védelmi rendszerét az atomtöltetű ballisztikus rakéták elhárítására. Más szakemberek viszont úgy ítélik meg, hogy a kínai űrfegyverek egyelőre születőben vannak, és csak a kínai hadsereg tervezőmérnökeinek álmaiban szerepelnek, amelyeket különböző katonai lapokban publikálnak.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik