Nagyvilág

Figyelmeztetés a törököknek

Ártana Törökország Európai Uniós törekvéseinek, ha a pápa látogatását erőszakosan megzavarnák - figyelmeztetett a konstantinápolyi pátriárka.

I. Bartolomaiosz óva intette a törököket attól, hogy “kínos incidensekkel” zavarják meg XVI. Benedek pápa november 28-december 1-i törökországi látogatását. A Sabah című török lap vasárnapi számában megjelent interjújában a konstantinápolyi ökumenikus pátriárka figyelmeztette a törököket, hogy a pápalátogatás “nagy lehetőség” Törökország számára, s ha a katolikus egyházfő elleni tiltakozások erőszakossá fajulnak, az problémákat okozhat Ankara számára az Európai Unió december közepén esedékes csúcstalálkozóján, amelyen megítélik Törökország tagságra való érettségét. – A pápának befolyása van minden katolikus országban – figyelmeztetett a világ ortodox keresztényeinek szellemi vezetője.


I. Bartolomaiosz azt mondta, hogy ő maga Törökország uniós felvétele mellett fog érvelni a pápával való november 29-i személyes találkozóján, s arról próbálja majd meggyőzni a katolikus egyház fejét, hogy az Európai Unió számára is előnyösebb, ha nem marad meg keresztény klubnak. A pátriárka hangoztatta, hogy Törökország csatlakozása “gazdagodást” jelent mindkét fél számára. (Pápává választása előtt Joseph Ratzinger nyíltan kijelentette, hogy a vallási és kulturális különbségek miatt a muzulmán Törökország nem tartozik Európához.)


A török hatóságok pápaellenes tüntetésekre számítanak a katolikus egyházfő törökországi látogatása idején. Konzervatív török nacionalisták már vasárnap pápaellenes jelszavakat hangoztattak egy isztambuli tüntetésen. Egyik transzparensük XVI. Benedek törökországi látogatása ellen emelt szót, egy másik pedig egy kígyó két fejeként ábrázolta a konstantinápolyi pátriárkát, illetve a katolikus egyházfőt.


Török szélsőjobboldaliak nemrégiben a Konstantinápolyi Ökumenikus Patriarkátus kiutasítását követelték Isztambulból, azt állítva, hogy I. Bartolomaiosz pátriárka “második Vatikánt” akar csinálni Fanar városrészből. A Sabahnak adott interjúban ugyanakkor a pátriárka éppen arra panaszkodott, hogy az EU-tagság érdekében végrehajtott reformok ellenére továbbra is hátrányos megkülönböztetés sújtja a kicsiny törökországi keresztény kisebbséget, amelyet a papképzési tilalom miatt a teljes eltűnés fenyeget. Ezzel összefüggésben kérte, hogy engedélyezzék az 1971-ben bezárt Halki ortodox papnevelde újranyitását egy Isztambulhoz közeli szigeten.


A néhány évtizeddel ezelőtti 180 ezerről mára 3 ezerre apadt az ortodox keresztények száma Törökországban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik