Nagyvilág

Szabadon bocsátását kéri a pápamerénylő

Mehmet Ali Agca, II. János Pál merénylője azt állítja, hogy tévesen számították ki a börtönbüntetéséből hátra lévő időt - közölte pénteken a török férfi ügyvédje.

Ali Agca szabadulási kérelmet nyújtott be. Ügyvédjének elmondása szerint Agca azonnali szabadon bocsátását kéri azon az alapon, hogy szabadulása időpontjának kiszámításakor két és fél évet nem vettek figyelembe a korábban rács mögött töltött idejéből, illetve szeretné üdvözölni a Törökországba látogató jelenlegi katolikus egyházfőt, XVI. Benedeket.

A merénylő 1981-ben több pisztolylövéssel súlyosan megsebesítette a néhai II. János Pál pápát. A férfit a pápa nyomatékos kérésére 2000-ben kegyelemben részesítették Olaszországban, miután 19 évet töltött rács mögött, és kiadták Törökországnak.

A 48 éves Agca jelenleg törökországi börtönbüntetését tölti 1970-es évekbeli bűncselekmények – rablás és egy ismert baloldali török újságíró meggyilkolása – miatt, és várhatóan 2010 januárjában kerül szabadlábra.

Agcát 2006. január 12-én – a közvélemény nagy felháborodására – feltételesen szabadlábra helyezték egy isztambuli bíróság döntése alapján. Egy fellebbviteli törvényszék azonban úgy találta, hogy tévesen állapították meg a büntetési tételeket, és Agcának vissza kellett térnie a börtönbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik