Nagyvilág

Rábólintott az ENSZ-segítségre Szudán

Szudán elvben beleegyezett abba, hogy vegyes - a világszervezet és az Afrikai Unió alkotta - kontingens utazzon a nyugat-szudáni Dárfúr tartományba - jelentette be Kofi Annan ENSZ-főtitkár.

“A vegyes békefenntartó erők elvét elfogadták, csak a kontingens létszámának meghatározása maradt hátra.” – közölte Kofi Annan az Addisz-Abebában tartott tárgyalások után. Hozzátette: a békefenntartó kontingens java részben afrikai katonákból áll majd.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa augusztus 31-én elfogadott határozatában rendelkezett arról, hogy a nem kellően finanszírozott és felszerelt afrikai uniós egységeket ENSZ-kéksisakosok váltsák fel a konfliktus dúlta Dárfúrban, de Kartúm ehhez mindeddig nem járult hozzá.

A csütörtöki megbeszélésen az ENSZ öt állandó tagjának és az Afrikai Unió Béke és Biztonsági Tanácsának a képviselői vettek részt. Gordon Johndroe, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője közölte: a jelenleg távol-keleti körúton lévő George Bush elnök üdvözli a szudáni döntést és a megállapodást.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, aki elkísérte ázsiai körútjára az elnököt, közölte: csütörtök este tárgyalt Kofi Annannal, és reményét fejezte ki, hogy a szudáni kormány elfogadja a javaslatot.

“Ez bizonyára reális lehetőség lesz az igen nehéz probléma megoldására, az ártatlanok megvédelmezésére és a szudáni kormánynak a nemzetközi közösséggel való megbékélésére” – mondta Rice. A 2003 februárjában kezdődött dárfúri polgárháborúnak több mint 200 ezer halálos áldozata volt, több mint 2,5 millióan menekültek el otthonukból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik