Nagyvilág

Másfél évet kapott, mert Irakban gyilkolt

Másfél éves fegyházbüntetésre ítéltek egy húszéves amerikai haditengerészt, mert részt vett egy ártatlan iraki idős ember meggyilkolásában.

Egy iraki polgári személy meggyilkolásában játszott szerepéért tizennyolc havi fegyházbüntetésre ítélt egy amerikai haditengerészt a hadbíróság szerdán – írja a BBC.


A fiatalembert akár 15 éves szabadságvesztésre is ítélhették volna, miután tavaly októberben bűnösnek vallotta magát tettlegesség elkövetésében és az igazságszolgáltatásnak bűnszövetségben elkövetett akadályozásában. A fiatalember vádalkut kötött, így ha az ügyészség munkáját segíti, és társai ellen vall, nem kell további éveket börtönben töltenie.

A 20 éves Jon Jodka őrvezető a Los Angelestől 130 kilométerre nyugatra lévő Camp Pendletonban, a tengerészgyalogság támaszpontján állt a bíróság elé.


A fiatalember és nyolc társa ellen az a vád, hogy tavaly tavasszal egy lázadó után kutatva járőrözés közben elhurcoltak egy idős, mozgáskorlátozott férfit a nyugat-iraki Hamdaníja városban lévő otthonából, belökték egy gödörbe, és főbe lőtték. A katonák csalódottságukban lőtték le az idős férfit, miután hiába kutattak egy feltételezett lázadó után. A holttest mellett aztán egy AK-47 rohamkarabélyt és egy lapátot helyeztek el, azt a látszatot keltve, hogy akkor végeztek az áldozattal, amikor az éppen az út mentén helyezett el egy pokolgépet.

A bíróságon a fiatalember bocsánatot kért az idős ember családjától és katonai feletteseitől. Jodka az iraki állapotokról beszélve szóvá tette, hogy kollégáival folyamatosan frusztrációt és félelmet élnek át, és gyakran érzi úgy, hogy nem kaptak megfelelő képzést azokhoz a feladatokhoz, amiket el kell látniuk, ilyen például a terrorelhárítás.

A csoport egyik tagját már októberben elítélte a hadbíróság. A 21 éves Melson Bacos orvostanhallgató tízévi börtönbüntetést kapott, mert bűnösnek vallotta magát abban, hogy nem akadályozta meg az iraki férfi elhurcolását és meggyilkolását. Ő is vádalkut kötött, így csak egy évet kell börtönben töltenie, miután terhelő vallomást tett az osztag tagjaira.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik