Nagyvilág

Kínai bútorok miatt áll a bíróság elé Nastase

Összesen 700 ezer dollár értékben szállítottak Kínából törvénytelen úton háztartási cikkeket és építkezési anyagokat Adrian Nastase ingatlanjainak berendezésére – ez az egyik vádpont, amely miatt a volt román miniszterelnöknek most az igazságszolgáltatás előtt kell felelnie.

A bukaresti korrupcióellenes ügyészség (DNA) megvesztegetés és törvénytelen haszon elfogadásával emelt vádat a 2000 és 2004 között kormányfői tisztséget betöltő szociáldemokrata Nastase és felesége, Dana ellen. Az ügyészek szerint a család vagyona ennek köszönhetően több mint 1 millió 300 ezer dollárral gyarapodott.

A napokban a román sajtó már megírta, hogy Nastase az építkezéseket felügyelő szakhatóság volt vezetőjétől tizenkét konténernyi, Kínából származó javakat fogadott el. A csütörtöki híradások e kincsek útját mutatják be részletesen. A bűnös ügyletekben Románia kínai nagykövetségének alkalmazottai „nyakig” benne voltak.

Korrupciós rémtörténet

A Nastase család a szociáldemokrata kormányzás idején több részletben összesen hétszázezer dollár készpénzt csempészett ki Kínába – állítják a vádlók, akik szerint e pénzen a házaspár lakberendezéseket vásárolt a bukaresti Zambaccian utcai, illetve a Cornu községben lévő házába. A szállítás megszervezésében tevékeny szerepe volt Ioan Paun akkori főkonzulnak. Dana állítólag ugyanúgy utasítgatta a kínai külképviselet embereit, mint annak idején – ahogy a Romania Libera megállapítja – Elena Ceausescu, a volt diktátor neje tette.

A főkonzul ugyancsak a vádlottak között szerepelt, de most hajlandónak mutatkozott tanúskodni, vallomásából valóságos korrupciós rémtörténet kerekedett ki. Az Új Magyar Szó, a Szabadság, a Krónika, valamint a román napilapok a koronatanú elbeszélése alapján összerakták a bűncselekmény számos részletét.

Homályos ügyletek

Ioan Paun a vádirat szerint 2002 nyarán ismerte meg a Kínában magánlátogatáson tartózkodó Dana Nastasét, aki távozáskor 11 ezer dollárt hagyott nála „megőrzésre”. A „nagyasszony” néhány héttel később ismét Kínába utazott az akkori országos építkezési főfelügyelővel, akit üzletemberként mutatott be Paunnak. A két nő egy 47 ezer dolláros pénzköteggel a főkonzul kíséretében bevásárolni indult. Ekkor vettek építkezési anyagokat, bútorokat, lakberendezési tárgyakat. A pénztáraknál a diplomata fizetett, ő gondoskodott az áru elhelyezéséről is.

A két hölgy kéthetes látogatása során Dana Nastasénak újabb 30 ezer dollárt küldtek Romániából. De az idők során többször érkezett pénz a miniszterelnök „családi” költségeinek fedezésére. Ebben a TAROM légitársaság egyik pilótája is közrejátszott. A pénz olykor lepecsételt dossziékban vagy diplomáciai futárpostán keresztül érkezett. Diplomáciai vonalon juttatták haza a vásárolt áruk egy részét is.

A román lapok szerint egyébként Nastase egyszer fenyegetéssel is meg akarta akadályozni, hogy Paun az ügyészségnél „beárulja” őt. A volt miniszterelnök bűnlajstroma ezért most a zsarolás bűntettével is bővült. Nastase sajtóértekezlet keretében, a televíziós kamerák előtt természetesen tagadott mindent, állítva, hogy „politikai hajsza” folyik ellene, ellenfelei így akarják őt végleg eltávolítani a közéletből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik