Nagyvilág

Engedélyezné a papok házasságát a pápa?

XVI. Benedek pápa rendkívüli ülésen tanácskozott arról, hogy a Vatikán engedélyezze-e a papi hivatást a nős, de erkölcsös életet élő férfiak számára. Nem valószínű azonban, hogy a felvetés nyomán megszüntetnék a papi cölibátust.

A sorozatos botrányok hatására felmerült, hogy az utánpótlással küszködő katolikus egyház megnyitná a papi hivatást az úgynevezett viri probati, a nős, de erkölcsös életet élő férfiak előtt. A kérdés különösen sürgető, mivel az utóbbi években mintegy 400 ezer pap hagyta el a katolikus egyházat, hogy megházasodhasson – írja a BBC.


A tanácskozáson szó volt az afrikai Emmanuel Milingo érsekről, aki a múltban megnősült, idén szeptemberben pedig püspökké avatott négy házas papot, és ezzel automatikusan kizárta magát az egyházból.


Szóba került a latin nyelvű szentmise visszavezetéséről is. A latin tudós XVI. Benedek pápa szívesen látná a latin misét, de erre a Francia Püspöki Kar már nemet mondott. A latint a II. Vatikáni Zsinat után 1969-ben helyettesítette a nemzeti nyelveken celebrált szentmise.

XVI. Benedek a szentszéki miniszterekkel, a kongregációk és a pápai tanácsok vezetőivel találkozott, valamint a vatikáni hivatalok 40 bíborosával és püspökével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik