Nagyvilág

Bush figyelmeztette Észak-Koreát

Óva intette Észak-Koreát az atomfegyverek vagy nukleáris anyagok átadásától csütörtökön George Bush amerikai elnök, aki szerint az "súlyos fenyegetést" jelentene az Egyesült Államokra nézve.

Az észak-koreai atomprogram az egyik fő témája Bush három országot érintő, nyolcnapos ázsiai körútjának, amelynek első állomásán, Szingapúrban mondott beszédet az amerikai elnök. Amennyiben Phenjan atomfegyvereket, illetve nukleáris anyagokat adna át más országoknak, akkor az ebből származó következményekért Washington teljes mértékben Észak-Koreát tenné felelőssé – hangsúlyozta Bush.

Az elnök felszólította térségbeli szövetségeseit, hogy határozottan szálljanak szembe az atomfegyverrel rendelkező Észak-Koreával, és szerezzenek érvényt azoknak a büntetőintézkedéseknek, amelyeket az ENSZ Biztonsági Tanácsa hozott az ázsiai kommunista ország ellen a múlt hónapban végrehajtott kísérleti atomrobbantás miatt.

Bush hangoztatta, hogy az Egyesült Államok az új évszázadban is elkötelezett marad Ázsia iránt, mert érdekei összefüggnek a szabadság kiterjesztésével a térségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik