Nagyvilág

Megkezdődött Tony Blair utolsó parlamenti évadja

II. Erzsébet trónbeszéde a kormánynak a most kezdődő parlamenti évre szóló törvénykezési munkatervét ismertette, amelynek középpontjában a terrorveszély elhárítása áll.

Az új parlamenti ülésszak megnyitója, a monarchia évszázados hagyományainak megfelelően, minden évben színpompás ünnepség keretében zajlik. A történelmi hagyományoknak megfelelően II. Erzsébet királynő 55. törvényalkotási programismertető beszédével kezdődött szerdán a 2006–2007-es hivatalos brit parlamenti évad, amely Tony Blair munkáspárti miniszterelnök tizedik, egyben utolsó törvénykezési szezonja.

A királynő, akinek kezébe a kormány adja a következő törvényalkotási évre szóló programot, a Lordok Házában, a két kamara kormánypárti és ellenzéki tagjai előtt elsősorban a szervezett bűnözésre és a határvédelemre összpontosító törvénykezési tervezetet ismertetett. II. Erzsébet negyedórás beszédében összesen hat ilyen törvényjavaslat szerepelt. A program központi eleme a határvédelem volt.

John Reid belügyminiszter a tervek szerint komoly mértékben szélesítené az ország utasbeléptető pontjain tevékenykedő határrendészeti tisztviselők jogköreit, őrizetbe vételi joggal is felruházva őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik