Nagyvilág

Irán növeli az urándúsító centrifugái számát

Irán 60 ezer centrifugát kíván üzembe állítani, hogy fűtőanyagot állítson elő polgári atomerőművei működtetéséhez.

“Nukleáris fűtőelemeket akarunk gyártani, ehhez 60 ezerre kell növelni az urándúsító centrifugák számát, most az út elején tartunk” – közölte közölte kedden Mahmúd Ahmadinezsád, iráni elnök.

Mohammed Ali Hoszeini, a teheráni külügyminisztérium szóvivője megerősítette: Irán kitart amellett, hogy további 3000 centrifugát szereljen fel 2007 márciusáig. A 164 centrifugából álló, második centrifugasort október végén szerelte fel az iszlám köztársaság, amely állítja, hogy urándúsítási programja egyelőre nem lépte túl a kutatási kereteket. Szakértők szerint több mint 3000 centrifugára van szükség ahhoz, hogy már ipari méretben tudjanak előállítani fűtőanyagot az energiatermelést szolgáló atomerőművekhez.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja (Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Oroszország, Nagy-Britannia) és Németország jelenleg egy határozattervezetet tanulmányoz, amelyet a három európai uniós tagország dolgozott ki, és szankciókkal sújtaná Iránt, mert nem volt hajlandó felfüggeszteni az urándúsítást.


Az amerikai külügyminisztérium szóvivője az iráni elnök bejelentése után úgy nyilatkozott: Irán szándékának a 60 ezer urándúsító centrifuga felszereléséről már azokat is meg kellene győznie, akik kételkednek abban, hogy Teherán atomfegyver előállítására törekszik. A bejelentésnek “leleplező sokként kellene hatnia a világ többi része számára” – hangsúlyozta Sean McCormack.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik