Nagyvilág

Erényügyi minisztérium Pakisztánban

„Erényügyi” minisztérium létrehozásáról döntött Pakisztán egyik tartományában az ott kormányzó iszlámista koalíció.

Az Északnyugati Határtartomány helyi parlamentjének képviselői arról is határoztak hétfőn, hogy papi személynek kell vezetnie az új minisztériumot. Külön erkölcsrendőrséget rendelnek a felügyelete alá, hogy érvényt tudjon szerezni a „bűnöket elhárító és az erényeket pártoló” utasításainak. A vallási értelemben vett bűnökön kívül a minisztérium hatáskörébe tartozik majd olyan köztörvényes bűncselekmények üldözése is, mint a korrupció. Fel kell lépnie továbbá a gyerekmunka alkalmazása ellen, valamint a nők és a különféle kisebbségek jogainak védelmében.

Az új minisztérium létrehozásáról elfogadott jogszabály még nem hatályos, csak akkor lép érvénybe, ha a központi államhatalmat képviselő tartományi kormányzó is aláírja. A helyi iszlámista koalíció már tavaly is próbálkozott egy hasonló törvénnyel, de a kormányzó akkor elutasította kezdeményezésüket. Az Északnyugati Határtartományban tervezett minisztérium előképe az afganisztáni tálibok hírhedt „erényügyi” minisztériuma, amelynek feladata a vallási értelemben vett bűnök megakadályozása és a szintén vallási értelemben vett erények előmozdítása volt. E minisztérium a fanatikus szunnita muzulmán tálibok uralma idején mindvégig működött.

Pakisztán észak-nyugati körzeteiben, amelyek határosak Afganisztánnal, nagy az afgán tálibok befolyása. Amerikai feltételezések szerint ebben a magashegyi térségben bujkál a fanatikus szunnita muzulmán mozgalom és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat több vezetője is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik