Nagyvilág

Barroso: 2007 az EU-reformok fordulópontja

Az Európai Unió intézményi reformjával kapcsolatban a 2007-es év fordulópontot fog jelenteni - vélte kedden, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén felszólalva José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

Testületének, az “EU kormányának” jövő évi munkaprogramját bemutatva az elnök úgy vélte, az EU elődjét létrehozó római szerződés ötvenedik évfordulójára tavasszal megfogalmazandó kiáltványnak egy rövid, éles politikai nyilatkozatnak kell lennie, amely egyértelművé teszi, merre akar menni az unió, és milyen lesz a következő ötven évben.

Beszédében Barroso az EU előtt álló kihívások között említette a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést, a klímaváltozást, az energiabiztonságot és a nemzetközi terrorizmust. Szerinte az EU büszke lehet az ezen kihívásokra adott válaszaira.

Az elnök az Európa több országában tapasztalt áramkimaradásokról azt mondta, ez egyértelműen jelezte az EU energiafüggőségét.

A program vitájában a néppártiak nevében felszólaló francia Françoise Grossetete a munkaprogramból az uniós jogszabálydzsungel egyszerűsítését emelte ki, és üdvözölte a prioritások számának csökkentését. Méltatta a bürokrácia csökkentésére és a polgárokkal való jobb kommunikációra irányuló erőfeszítéseket a liberális frakció vezérszónoka, a német Silvana Koch-Mehrin is.


A zöldek nevében szóló belga Pierre Jonckheer üdvözölte a klímaváltozás, az energia és a közlekedés kérdéseinek középpontba helyezését. A képviselő azt mondta, az európai zöldek elkészítették terveiket arról, hogyan lehetne 2020-ra 30 százalékkal csökkenteni az energiafelhasználást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik