Nagyvilág

Megtagadta a NATO követelését Németország

Az eddiginél nagyobb afganisztáni katonai szerepvállalásra szólította fel a NATO főtitkára Németországot, a berlini kormány azonban rögtön elutasította a követelést, és kijelentette, hogy továbbra is csak északon vesznek részt a misszióban.

Jaap de Hoop Scheffer, a szövetség holland vezetője a Berliner Zeitung című lap hétfői számában megjelent írásában arra szólította fel a berlini kormányt, hogy küldjön katonákat az ország déli részébe is, ahol az elmúlt hónapokban a tálib ellenállás megerősödése miatt rendkívül kiéleződött a helyzet.

A főtitkár azzal érvelt, hogy a NATO vezette nemzetközi biztonsági erőkön (ISAF) belül éppen a biztonság és a stabilitás helyreállítása érdekében a csapatok átcsoportosítására van szükség.

Ebből a célból Scheffer elengedhetetlennek nevezte, hogy egyes országok – mint fogalmazott – feloldják azokat a korlátozásokat, amelyeket maguk szabtak meg katonai hozzájárulásukra. Németország évek óta részt vesz a nemzetközi biztonsági erőkben.

Nem először szólították fel őket

A német parlament, a Bundestag azonban a csaknem 3000 fős kontingens bevethetőségével kapcsolatban kikötötte, hogy a Bundeswehr egységei csakis Kabul és környéke, azaz az északi körzetek biztonságának szavatolásában vehetnek részt. Egyébként ebben a térségben – a német katonákkal egy helyen – állomásozik a magyar békefenntartó kontingens is.

A NATO részéről már több ízben elhangzott ilyen jellegű követelés a német kormány címére, de a szövetség vezetője hétfői cikkében minden korábbinál egyértelműbben fogalmazott. Jaap de Hoop Scheffer hangoztatta, hogy az általa említett korlátozások feloldása a szövetségesek közötti fontos és szükséges szolidaritás jele lenne.

A Bundestag néhány héttel ezelőtt hosszabbította meg – változatlan feltételeket szabva – újabb egy évvel a német kontingens mandátumát. A főtitkár követelését a berlini kormány magas rangú képviselői szinte azonnal elutasították.

Nem küldik délre a katonákat

Az Európai Unió miniszteri értekezletén Brüsszelben tartózkodó Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter a Deutschlandfunk rádióállomásnak adott nyilatkozatában hangsúlyozta: nem látja értelmét annak, hogy német katonákat “fejetlenül” északról délre irányítsanak.

Szavai szerint mindez csupán az északon végzett stabilizálási munkát veszélyeztetné. Hasonlóan nyilatkozott a rádió által megszólaltatott, ugyancsak Berlinben tartózkodó Franz Josef Jung védelmi miniszter is. Jung szerint a Bundeswehr továbbra is csupán az ország északi körzeteiben vesz rész a békefenntartásban, illetve a stabilizálásban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik