Nagyvilág

Hivatalosan Arafat örökébe lépett Abbász

A Fatah általános vezetőjének választotta Mahmúd Abbász palesztin elnököt vasárnap a mozgalom Forradalmi Tanácsa, a kinevezéssel Abbász hivatalosan is a két éve elhunyt Jasszer Arafat örökébe lépett - jelentették be palesztin politikusok.

A Fatah kulcsfontosságú döntéshozó szerve Rámalláhban tartott ülést és döntött arról egyhangúlag, hogy Abbászt a Fatah főparancsnokává és a Központi Bizottság elnökévé nevezi ki. Azzal, hogy Abbászt a Fatah első számú vezetőjévé nyilvánították, a tunéziai száműzetésben élő, keményvonalas nézeteiről ismert Faruk Kaddumi – akit Arafat halála után a Fatah főtitkárának választottak meg – a második helyre szorult a rangsorban.

A Fatah vezető politikusainak nyilatkozata szerint Abbász kinevezése azt a célt szolgálja, hogy új életet leheljenek a januári parlamenti választásokon megsemmisítő erejű vereséget szenvedett mozgalomba. Ez a döntés megerősíti a palesztin elnök politikai és reformer politikáját a Fatahon belül, és várhatóan új helyi vezetőket neveznek ki a Gázai övezetben és Ciszjordániában.

A mérsékelt elveket valló Mahmúd Abbász a Palesztin Hatóság elnöke és a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) vezetője, és támogatja az Izraellel való tárgyalásokat. A Szíria-barát Kaddumi, aki a Fatah társalapítója volt, a PFSZ politikai osztályának vezetője. Soha nem ismerte el az Izrael és a palesztinok 1993-as oslói megállapodásait, és nem követte Arafatot, aki 1994-ben hazatért a palesztin autonóm területekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik