Nagyvilág

Castro jövőre meghal

Amerikai kormányzati és katonai körök szerint romlik Fidel Castro kubai elnök állapota, és nem valószínű, hogy túlélje a 2007-es évet.

E véleményt megerősíteni látszik a kubai külügyminiszter múlt heti nyilatkozata, amellyel visszakozott ahhoz a korábbi jóslatához képest, hogy az elnök december elején visszaveszi a hatalmat. “Ez olyan téma, amelyről nem akarok találgatni” – mondta Felipe Pérez Roque külügyminiszter az amerikai hírügynökségnek Havannában.

Amerikai kormányzati források szerint vannak még rejtélyek Castro betegsége, kezelése és a kezelésre való reagálása körül, de úgy vélik, hogy a 80 éves vezető rákbeteg: vagy a gyomrát, vagy a vastagbelét, vagy a hasnyálmirigyét támadta meg a kór. Úgy látják, hogy a múlt hónap végén róla megjelent hivatalos képeken a korábbinál gyengébb és soványabb, s úgy vélik, hogy valószínűtlen a visszatérése a hatalomba, akárcsak az is, hogy túlélje a jövő évet.

Kemoterápia segítségével Fidel Castro még 18 hónapig élhet, anélkül létkilátásai 3-8 hónapra csökkennek – mondják a névtelenül nyilatkozó források.

Castro születésnapjának augusztusról decemberre halasztott megünneplése nemzetközi érdeklődésre számíthat. A kubai vezető a tervek szerint részt kíván venni a december 2-ra tervezett nyilvános eseményen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik