Nagyvilág

A szenátust is elbukták a republikánusok

A virginiai szenátori mandátum megnyerésével a Demokrata Párt a szenátusban is többséget szerzett a keddi félidős kongresszusi választásokon - jelentették amerikai televíziók.

A Demokrata Pártnak ezzel 1994 óta először lesz többsége az amerikai kongresszus alsó- és felsőházában egyaránt. Jim Webb demokrata párti jelöltnek sikerült legyőznie George Allen republikánus szenátort, ezzel az ellenzék megszerezte a többséghez szükséges hatodik szenátori mandátumot is. Az előzetes eredmény szerint Webb a 2,3 millió leadott szavazatból mintegy 7000 szavazattal kapott többet ellenfelénél. A szavazatok végleges összeszámlálása egy hétig tart, a győztest november 27-én hirdetik ki.

Nem ismerik el a kudarcot

Az esetleges újraszámlálás decemberre is áthúzódhat. Allen kampánycsapata nem volt hajlandó elismerni a vereséget, tanácsadója, Ed Gillespie Richmondban újságírókkal előzőleg szerdán azt közölte, hogy megvárják a november 27-i hivatalos végeredményt. Az NBC és a CBS televíziók csütörtök hajnali előrejelzése szerint a Demokrata Pártnak 51, a Republikánus Pártnak pedig 49 mandátuma lesz a szenátusban.

A győzelemnek köszönhetően várhatóan Harry Reid nevadai szenátor, a felsőház demokrata csoportjának vezetője lesz a szenátusi többség vezetője. Ha a Demokrata Pártnak és Republikánus Pártnak egyaránt 50-50 mandátuma lett volna a szenátusban, a testületben továbbra is vezető szerep jutott volna a republikánusoknak Dick Cheney szavazatának köszönhetően, aki alelnöki minőségében a felsőház elnöke is egyben.

12 év republikánus uralomnak lett vége

Újraválasztották Joe Lieberman connecticuti szenátort, aki az eddigi szenátusban a demokrata frakcióban ült, de most függetlenként indult (bár továbbra is a demokratákat támogatja). Ugyancsak függetlenként választották újra Bernie Sanders vermonti szenátort. Virginián kívül a Demokrata Párt Montanában, Missouriban, Ohióban, Pennsylvaniában és Rhode Island államban hódított el szenátori mandátumokat a republikánusoktól. Montanában és Virginiában csak néhány ezres a szavazatkülönbség a demokrata párti jelölt javára.

A Fehér Házban 2001 óta van hivatalban republikánus elnök George Bush személyében, a republikánusoknak 1994-ben van többségük a képviselőházban és ugyancsak tizenkét éve – a 2001 és 2003 közötti rövid időszakot leszámítva – a szenátusban. Mintegy 200 millió amerikait szólítottak kedden az urnához, hogy újra válassza az amerikai törvényhozás, a kongresszus 435 fős alsóházának valamennyi tagját, a 100 fős felsőház tagjainak egyharmadát, valamint 36 szövetségi állam kormányzóját. Az ötven kormányzói hely közül várhatóan 28 jut a Demokrata Pártnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik