Nagyvilág

Orosz lapok szerint USA bekeményíthet

Keményíti az Oroszországgal szembeni amerikai politikát a kongresszusi választásokon aratott demokrata párti győzelem - vélték orosz lapok, a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO) való orosz belépés elhúzódásával számolva.

“A republikánusok kudarca nemcsak az Egyesült Államok Irakkal, Iránnal és Észak-Koreával szembeni politikájának jelentős kiigazítását jelenti, hanem Oroszországgal szembeni politikájának változását is: ez keményebbé válik” – írta a független Kommerszant csütörtöki számában. A republikánus vereség “komoly kellemetlenségekkel” fenyegeti Oroszországot, tekintettel sok befolyásos demokrata párti Moszkvával szembeni kemény pozíciójára – jegyezte meg a liberális Vremja Novosztyej más lapokhoz hasonlóan.

Az ugyancsak liberális Novije Izvesztyija a Kommerszanttal együtt rámutatott, hogy az “jogvédő” Tom Lantos személyében a Kreml “egyik legengesztelhetetlenebb bírálója” kerül az amerikai képviselőház külügyi bizottságának élére.

Szergej Markov, Kreml-barát politológus az általános moszkvai véleményt visszhangozta a Komszomolszkaja Pravda című tömeglapban: “a Bushsal szemben álló kongresszus évekig parkolópályára teheti az orosz WTO-belépési törekvést, mivel sok demokrata párti szerint a Kreml ezt még nem érdemelte ki.


Konsztantyin Koszacsov, a duma külügyi bizottsági elnöke is elismerte, hogy a demokrata párti kongresszusi többség kátyúba juttathatja az orosz WTO-belépési törekvést és a Jackson-Vanik-kiegészítés eltörlését – jelentette több moszkvai lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik