Nagyvilág

Izraeli gépek ismét megsértették Libanon légterét

Tucatnyi izraeli harci repülőgép csütörtökön ismét megsértette a libanoni légteret, egy időben azzal, hogy Franciaország újfent a fenyegető berepülések beszüntetésére hívta fel a zsidó államot - közölte a libanoni hadsereg.

A tájékoztatás szerint tizenkét izraeli vadászbombázó nagy magasságban átrepült a dél-libanoni Nakúra település felett, ahol az ENSZ ideiglenes libanoni békefenntartó erőinek (UNIFIL) főhadiszállása is található. Az izraeli gépek ezt követően más dél-libanoni területek felett haladtak el, majd alacsonyan elhúztak a kelet-libanoni Baalbek település felett.

A francia külügyminisztériumba csütörtökön bekérették Izrael párizsi nagykövetét a békefenntartók és izraeli vadászgépek egy korábbi incidensével kapcsolatban. Michele Alliot-Marie francia védelmi miniszter szerint október 31-én a francia békefenntartókat “két másodperc” választotta el attól, hogy izraeli vadászgépekre lőjenek, amelyek fenyegető mélyrepülést hajtottak végre az állásuk felett. Az izraeli hadsereg csütörtökön közölte: nincs tudomása ilyen esetről.

A nemzetközi közösség már korábban is élesen bírálta, hogy az izraeli légierő gépei rendszeresen megsértik a szomszédos arab ország légterét, annak ellenére, hogy augusztus 14-én véget ért az izraeli haderő és a Hezbollah libanoni síita szervezet több mint egy hónapig tartó háborúja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik