Nagyvilág

A szakértők szerint Bush politikája változatlan marad

George Bush elnök és tanácsadói valószínűleg nem nyitottak arra, hogy lényegi változtatásokat hajtsanak végre a kormány politikáján, miközben Nancy Pelosi, a képviselőház leendő demokrata elnöke új irányvonalat sürget - számoltak be szerdán amerikai hírtelevíziók.

Még ki sem hirdették a keddi kongresszusi választások végeredményét, a szenátusi többség kérdése még nem zárult le, de már minden elemző azt fontolgatja, vajon milyen együttműködés alakulhat ki Bush elnök és az ellenzék által irányított alsóház között. A Fox News hírcsatorna által megszólaltatott szakértők szerint Bush minden bizonnyal elutasítja majd a nagy változásokat.

“Mi felfelé akarunk menni, ők lefelé, mi jobbra akarunk menni, ők balra, nincs kompromisszum” – fogalmazott Grover Norquist fehér házi tanácsadó. Szerinte Bush az elkövetkező két évben nem kétpárti kormányzásra készül, hanem arra, hogy továbbra is ő irányítsa az ország ügyeket. Elnöki utasításokkal kormányozhat majd ahelyett, hogy közös pontokat keressen a demokrata képviselőházzal.

Nancy Pelosit, aki legmagasabb választott posztot foglalhatja el, amit nő valaha is betöltött az Egyesült Államok történetében, egyesíteni szeretné a megosztott Demokrata Pártot és nyitni kíván az elnök felé, azonban egyértelművé tette, változást akar. “A kampány véget ért. A demokraták készek az irányításra. Elnök úr, új irányvonalra van szükség Irakban. Keressünk együtt megoldást” – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik