Nagyvilág

Lapvélemények: büntetés volt az amerikai választás

A felelősségre vonhatóság alapvető demokratikus elve működött az amerikai kongresszusi választásokon: a rosszul teljesítő kormányt a választók megbüntették - írta a liberális The New York Times.

Felmérés

A The Wall Street Journal szerint a fehér lakosság pontosan fele-fele arányban szavazott a demokratákra, illetve a republikánusokra. Az afroamerikaiak körében viszont 88 százalékos volt a demokrata jelölteket támogatók aránya, ez a mutató a hispánok és az ázsiai amerikaiak esetében 72, illetve 65 százalékos volt – közölte felmérései alapján az üzleti körök mértékadó New York-i lapja. Az ideológiai háttér szempontjából a liberálisok 88 százaléka voksolt a demokratákra, míg a konzervatív polgárok 90 százaléka a republikánusokra – írza a konzervatív lap.

A demokraták képviselőházi győzelmére egyetlen magyarázat létezik: az ország dühösen elutasította a Bush vezette Fehér Ház működését és azt az otromba módot, ahogyan a republikánus többség a kongresszust irányította. A The New York Times ugyanakkor hangsúlyozta: a demokraták negatív győzelmet arattak, vagyis a republikánusokkal szembeni haragot lovagolták meg. A demokraták valószínűleg sok kérdésben elszámoltatják majd a kormányt, de a tartós siker érdekében puszta vizsgálatoknál többet kell tenniük.

A lap utalt arra, hogy a Demokrata Párt évekig lényegi hatalom nélkül létezett, csak a bírálatokra futotta erejéből. Ezen kell változtatniuk: a taktikai ellenzék szerepéből kilépve árnyékkormányt kell alakítaniuk. A The Washington Post is arra figyelmeztetett, hogy a Demokrata Pártnak egyelőre nincs valódi bizalmi tőkéje a választoktól, csak hitelt kapott. Nem azért nyertek, mert a választók feltétlenül egyetértenek programjukkal.

A konzervatív sajtó mértékadó lapja, a The Wall Street Journal azt emelte ki, hogy a nők az eddigieknél nagyobb szerepet játszhatnak a nagypolitikában. Nancy Pelosi kaliforniai képviselő, az alsóház kisebbségi frakcióvezetője a képviselőház első női elnöke lesz, Hillary Clinton New York-i szenátor pedig a demokraták legesélyesebb 2008-as elnökjelöltjei közé tartozik. A szenátorjelöltek között minden korábbinál több, 12 nő volt.

A jobboldali The Washington Times arról írt, hogy a választások nem a konzervatívok, hanem a republikánusok vereségét hozták, akik „úgy gondolták, feladhatják a konzervatív alapértékeket és nagy kormánypárttá válhatnak”. A lap szerint a Republikánus Párt azért volt kénytelen védekezésbe szorulni, mert nem tudta megakadályozni, hogy a választásokat az iraki háborúról rendezett népszavazássá változtassák. Az újság szerint ezúttal nem vált be a republikánusok által emlegetett aranyszabály, hogy minden politika végső soron helyi kérdésekről szól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik