Nagyvilág

Bush beismerte a republikánusok vereségét

Az amerikai elnök együttműködésre szólította fel a demokratákat, akik 12 év után szereztek többséget az amerikai törvényhozás alsóházában, és több helyet elhódítottak a republikánusoktól a szenátusban is. Taroltak a demokrata kormányzójelöltek, ám Schwarzeneggert ők sem tudták megállítani.

A hétfői amerikai kongresszusi választás nem hivatalos részeredményei szerint a képviselőházi többséget a Demokrata Párt szerezte meg. A csalódott George Bush elnök szerdán sajtótájékoztatót tart, amelyen felszólítja ellenfeleit az együttműködésre. Tony Snow szóvivő szerint a választások kimenetele, vagyis hogy az előrejelzések szerint a demokraták megszerzik a többséget a képviselőházban, és több szenátusi mandátumot elhódítanak a republikánusoktól, annak tudható be, hogy a demokraták sok időt töltöttek az elnök munkájának bírálatával. Az amerikai televíziókban ismertetett exit poll felmérések szerint a választók döntését a kormányzópárt korrupciós ügyei, a terrorizmus elleni küzdelem és az iraki háború kérdései befolyásolták.

Helyi idő szerint hétfőn szavaztak a kongresszusi alsóház, a 435 tagú képviselőház összes tagjáról, a felsőház, a 100 tagú szenátus egyharmadáról, azaz 33 szenátor személyéről, valamint 36 államban a kormányzóról. A 435 tagú képviselőházban, ahol 218 mandátumra van szükség a többségi irányításhoz, az ellenzéki párt vezet, eddig 211 helyet szerzett meg, és további 22-ben vezetnek. A republikánusok 176 mandátumot már a zsebükben tudhatnak és még 26 helyen állnak az első helyen.

A szenátusban egyelőre tartják vezető helyüket a republikánusok, de könnyen eléképzelhető, hogy a végén kiegyenlített lesz az eredmény. A képviselőházi többséget 1994-ben szerezte meg a Republikánus Párt, a szenátus 2002 óta van a kezükben.

A 36 államban folyó kormányzóválasztás eredményeképpen 12 év után először fordulhat majd elő, hogy a szövetségi államok több mint felének élén demokrata párti személy áll. A legfrissebb adatok szerint az 50 kormányzóból 28 az ellenzék soraihoz tartozik.

A részvételi arány meghaladhatja az előző évek félidős választásain mért átlagos 40 százalékos mutatót, de nem valószínű, hogy eléri az 1970-ben rögzített rekordot, a 47 százalékot – közölte a USA Today az American University szakértőire hivatkozva. Az elnöki mandátum közepére eső félidős választásokon a mintegy 200 millió amerikai jogosult választani.

Demokrata hódítások

A demokrata párti jelölteknek sikerült Pennsylvania, Rhode Island és Ohio államban három mandátumot elhódítaniuk a republikánusoktól a többség megszerzéséhez szükséges 15-ből a képviselőházban. Hillary Clinton New York-i szenátor a szavazatok mintegy 70 százalékának megszerzésével könnyedén nyert. A volt first lady győzelmét a legtöbb médium “bemelegítésnek” nevezte a 2008-as elnökválasztáshoz. A háborúellenes hangulatnak esett áldozatul Pennsylvania államban Rick Santorum, aki két cikluson át volt a szenátus republikánus tagja. Joe Lieberman demokrata szenátor független jelöltként nyerni tudott Connecticutban az iraki háborút ellenző Ned Lamonttal szemben, aki három hónapja a Demokrata Párt előválasztásán még legyőzte. Lieberman jelezte, a demokratákkal együtt fog szavazni. Újraválasztották ugyanakkor Arnold Schwarzenegger osztrák származású egykori testépítőbajnokot, színészt, aki a Republikánus Párt színeiben mérsékelt környezetvédő politikájával győzte le a demokrata párti Phil Angelidest.

A 36 államban folyó kormányzóválasztáson a demokrata párti jelöltek Massachusetts, Ohio és New York államot több mint egy évtized után hódították vissza a republikánusoktól, és sikerült megtartaniuk Michigant is. A demokrata párti Deval Patrick a második fekete kormányzó lesz az Egyesült Államok történetében. “Egy nagy demokrata győzelem küszöbén állunk” – fogalmazott a kaliforniai Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata kisebbségének vezetője, aki pártjának győzelme esetén az első nő lesz, aki betöltheti az alsóházi elnöki tisztet.

Ken Mehlman, a Republikánus Párt választási bizottságának elnöke azt mondta, a szenátus ellenőrzését még megtarthatja a kormányzó párt. George Bush a Fehér Házban várta a választások eredményét, amely meghatározza, milyen összetételű kongresszussal kell majd együttműködnie elnöksége hátralevő két évében.

Kisebb problémák

A Gallup Poll fél évszázada nem mért olyan magas érdeklődést egy nem elnökválasztási évben rendezett kongresszusi választás iránt, mint idén: a közvélemény-kutató cég jelentése szerint a felnőttek 68 százaléka “abszolút biztosnak” mondta, hogy elmegy szavazni.

Néhány államból azt jelentették, hogy az új szavazógépek nem működtek, szoftverhiba okozott késedelmet a választóknak. Mint a VOA-rádió beszámolt, az amerikai szavazók mintegy harmada idén vadonatúj elektronikus berendezéseken voksol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik