Nagyvilág

Terroristákat toboroztak Hollandiában

A hatóságok azt gyanítják, hogy a szóban forgó személyek kapcsolatban álltak egy iszlám fegyveres csoporttal, amely dzsihádra készítette fel őket.

Letartóztattak Hollandiában hat személyt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy az iszlám “szent háborúhoz”, a dzsihádhoz toboroztak fiatal muzulmánokat – jelentette be kedden a holland ügyészség. A gyanúsítottakat – öt férfit és egy nőt – hétfőn és kedden vették őrizetbe Amszterdamban és Hágában. Holland, tunéziai, török és marokkói személyekről van szó.

Az ügyészség tavaly novemberben kezdett nyomozni utánuk, miután a titkosszolgálat tudomást szerzett arról, hogy három hágai fiatalembert verbuváltak a “szent harchoz”. Mindhárman tavaly Azerbajdzsánban jártak, ahol őrizetbe vették őket, és visszatoloncolták Hollandiába. A holland nyomozók most azt vizsgálják, hogy a letartóztatott fiatalok terrorszervezethez tartoztak-e.

A holland hatóságok szerint az országban jelentős a terrortámadások veszélye. A négyes fokozatú skálán a második legmagasabb készültségi fokra emelték a készenléti szintet a Londonban tavaly július 7-én elkövetett pokolgépes támadások után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik