Nagyvilág

Nincs radioaktivitásra utaló jel Libanonban

Sem urán, sem egyéb radioaktív anyagot nem lehet kimutatni Libanonban az Izrael és a Hezbollah közti nyári konfliktus után - közölte az ENSZ környezetvédelmi programjának (UNEP) vezetője kedden.

A brit The Independent című napilap múlt hónapban azt állította, hogy egy dél-angliai laboratórium urán nyomait mutatta ki két dél-libanoni bombatölcsérben. A nairobi székhelyű UNEP kedden kiadott sajtónyilatkozata szerint azonban a helyszínen vett mintákban semmi nyomát nem találták uránalapú fegyverekből származó repeszeknek vagy egyéb radioaktív anyagoknak. A háború által okozott környezetvédelmi károkat vizsgáló program szakértői 32 libanoni helyszínen vettek mintákat, amelyeket a svájci Spitzben levő laboratóriumban elemeztek.

Az ENSZ ugyanakkor megerősítette foszforbombák használatát, amelyet még októberben maga az izraeli hadsereg is elismert. A nemzetközi szervezet ezen kívül aggasztónak tartja, hogy az izraeli légierő a tűzszünet előtti utolsó napokban jelentős számú kazettás bombát vetett be. Az UNEP teljes jelentését a libanoni háború környezeti kárairól decemberben hozzák nyilvánosságra Bejrútban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik