Nagyvilág

Ortega győzött a nicaraguai elnökválasztáson

Daniel Ortega, volt sandinista gerillavezér, korábbi elnök megnyerte a vasárnap rendezett nicaraguai elnökválasztást egy független megfigyelő csoport gyorsszámításai alapján.

A Nicaraguai Polgári Csoport az Etikáért és Átláthatóságért számításai szerint Ortega a voksok 38,4-38,5 százalékát szerzi meg, míg fő ellenfele, a konzervatív Eduardo Montealegre 29,5 százalékot kap. Az új választási törvény értelmében Ortegának az elnökválasztási győzelemhez csak a szavazatok 35 százalékát kell megszerezni, továbbá legalább 5 százalékkal meg kell előznie a második helyezettet ahhoz, hogy ne legyen szükség decemberben második fordulóra.

Montealegre egyelőre nem ismerte be a vereségét, és arra törekszik, hogy megtartsák a második fordulót, amelyben a most más jelöltekre szavazók támogatásával valószínűleg győzne. Szerinte a választásokat szabálytalanságok terhelték, ami elfogadhatatlan. A nicaraguai országos választási bizottság elnöke viszont azt állítja, hogy a szavazás “tiszta és átlátható” volt.

Ortega a nyolcvanas években gerillavezérként harcolt a kormány ellen, majd megnyerte az elnökválasztást. Forradalmi rendszere a “kontrák” (ellenforradalmárok) ellen vívott háború, a gazdasági nehézségek és a Szovjetunió összeomlása miatt nem tudta teljesíteni a reményeket, ezért elvesztette a következő választást 1990-ben. Az Egyesült Államok, amely a kontrákat támogatta, most attól tart, hogy Nicaragua csatlakozik a Washingtonnal konfrontáló latin-amerikai országokhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik