Nagyvilág

Magyarország a 41. a korrupciós listán

A Transparency International (TI) korrupciós indexe alapján Haiti a világ legkorruptabb országa, melyet Burma és Irak követ a listán.

A vizsgált 163 országból 71 ország kapott 3 pont alatti értékelést, amely “féktelen korrupcióra” utal. Haiti, Irak és Guinea 1,8- 1,9 pontot ért el, míg Finnország, Izland és Új-Zéland kapta a legjobb osztályzatot: 9,6 ponttal a legtisztább országok között vannak számon tartva. Magyarország 5,2 pontot kapott az TI korrupciós indexén, ezzel a 41. helyen áll az összesítésben, csekély mértékben rontva a tavalyi 40. helyezésén.


A berlini székhelyű intézet korrupciós listájának az élén most először végzett Haiti, ugyanis az elmúlt öt évben Banglades bitorolta az első helyet. A világ tíz legkorruptabb országának mezőnyébe Guinea, Szudán, Csád, Kongó, Üzbegisztán is bekerült. Az TI összesítése alapján Brazília, Tunézia és az USA pozíciója is rosszabbodott, míg Csehország, Litvánia és Uruguay javított pontszámán. Finnország, Új-Zéland, Dánia, Szingapúr, Svájc, Svédország, Norvégia, Izland és Ausztrália egyaránt a legkevésbé korrupt országok közé tartozik.

A Transparency International a korrupciós indexét különböző szervezetek, üzletemberek bevonásával, egy adott országot jól ismerő szakértők, turisták megítélése alapján állítja össze. A legkevésbé korrupt ország tíz pontot érhet el a skálán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik