Nagyvilág

Boszniai férfi lőtt rakétát egy mostari mecsetre

A boszniai rendőrség letartóztatott egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy rakétát lőtt ki a múlt hónapban egy mostari mecsetre.

A gyanúsítottat, Josip Grbesicet pénteken vették őrizetbe otthonában, miután a nyomozók fényt derítettek arra, hogy ő volt volt az, aki október 10-én rakétavetővel lőtt rá egy mecsetre Mostar peremén, Jasenicán. A Dnevni Avaz című szarajevói lap úgy tudja, hogy Grbesic – akinek vaskos rendőri dossziéja van – beismerte tettét, azt mondta, hogy a muzulmánokkal szembeni gyűlölet indíttatta a mecset elleni támadásra.

Mivel a támadás az iszlám böjti hónap, a ramadan idején történt, az eset feszültséget gerjesztett az etnikai vonalak mentén megosztott városban.

A rendőrség szerint a támadás után Grbesic elhagyta Boszniát, a horvátországi Plocéba ment, ahol a családja által birtokolt lakásban bújt meg. Csak pénteken tért vissza Mostarba, ahol azonnal letartóztatták.

A helyi média szerint az 1992-95-ös boszniai háború idején Grbesic egy olyan horvát alakulatban szolgált, amely Vinko Martinovic Stella feltételezett háborús bűnös, hágai vádlott parancsnoksága alatt állt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik