Nagyvilág

Grúzia kevéssé alkuképes a Gazprommal

Oroszország ugyanúgy a gázfegyvert veti be Grúzia ellen, mint tette azt Ukrajna esetében is – írják elemzésükben a pénteki orosz lapok. A kommentárok többsége szerint viszont Grúzia nem annyira alkuképes, mint Ukrajna volt.

Gela Bezsuasvili grúz külügyminiszter hazájának a Kereskedelmi Világszervezetbe (WTO) való orosz belépés megvétózásához való jogát emlegette, válaszul az állami ellenőrzésű orosz monopóliumnak arra a bejelentésére, hogy több mint a duplájára, jelesül ezer köbméterenként 110 dollárról 230-ra akarja emelni a Grúziának szállított orosz gáz árát – jelentette a nyugati stílusú Gazeta A Gazprom támad című pénteki írásában.

Az ukrán példa alapján Grúzia is 130 dolláros végső ár kialkudásában reménykedhet – vélte az orosz lap, moszkvai elemzőkre hivatkozva. Mindamellett az ugyancsak liberális Vedomosztyiban Igor Bunyin politológus rámutatott: Grúzia gyors NATO-tagságra törekszik, ezért a gázárak tekintetében e tömb tagjaival egy szintre helyezik. A Gazprom csak kisebb árengedményt tehet Grúziának, hogy demonstrálja rugalmasságát – feltételezte egy másik kutató, Alekszandr Szkakov a lapnak.

A 130 dolláros orosz–ukrán ármegállapodást megelőzte az oroszbarát Viktor Janukovics ukrán miniszterelnökké választása, és az ukrán NATO-csatlakozási törekvés parkolópályára tétele – emlékeztettek moszkvai megfigyelők.
Örményország, amely eddig függött az orosz gáz grúziai tranzitjától, 2007 elejétől Irántól is kaphat gázt – jegyezte meg Szkakov, hozzátéve: ezért Oroszországnak nem kell attól tartania, hogy Grúzia – a neki szánt gáz árának emelése esetén – megcsapolja az Örményországba áramló tranzitgázt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik