Nagyvilág

Bush és bin Laden a legveszélyesebbek

Oszama bin Laden terroristavezér után George Bush amerikai elnököt tartja a legveszélyesebbnek a világ békéjére a britek többsége – derül ki egy közvélemény-kutatás eredményeiből.

A The Guardian brit lap által közölt közvélemény-kutatási eredmények szerint az amerikai elnök megelőzte Kim Dzsong Il észak-koreai vezetőt és Mahmúd Ahmadinezsád iráni államfőt is a világra legnagyobb fenyegetést jelentő politikai személyiségek listáján. A kutatás azon kérdésére válaszolva, hogy az Egyesült Államok vezetője veszélyt jelent-e a békére nézve, a brit válaszolók 75 százaléka igennel felelt. 87 százalékuk tartja veszélyesnek a világbékére Oszama bin Ladent, 69 százalékuk Kim Dzsong Ilt és 62 százalékuk Mahmúd Ahmadinezsádot. A mexikóiak körülbelül 89 százaléka, a kanadaiak 73 százaléka és a britek 71 százaléka vélekedett úgy, hogy indokolatlan volt a Szaddám Huszein (előző iraki elnök) rendszere elleni amerikai-brit támadás.


Az ICM közvélemény-kutató intézet október 27. és 30. között négy országban végzett felmérést: Nagy Britannia területén 1010 Izraelben 1078, Kanadában 1007, Mexikóban 1010 felnőttet kérdeztek meg – írta a The Guardian.

Nagy-Britanniában, amely Izraellel együtt hagyományosan közeli szövetségese Washingtonnak, a megkérdezettek 69 százaléka gondolta azt, hogy az Egyesült Államok 2001 óta folytatott politikája miatt a világ kevésbé biztonságos, mint előtte. A kanadaiak 62 százaléka, a mexikóiak 57 százaléka szerint tette Washington politikája veszélyesebbé a világot.


Izraelben a megkérdezettek 25 százaléka vélekedett úgy, hogy Bush elnök biztonságosabbá tette a világot, míg 36 százalékuk szerint nőtt a konfliktusok kockázata. További 30 százalék szerint a Bush-kormány politikája nyomán semmi sem változtatott. Csak az izraeliek örültek egyébként Bush elnök iraki háborúról szóló döntésének: 59 százalék egyetértett a háborúval, és csak 34 százalék ellenezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik