Nagyvilág

Veszélyben a nagykoalíció Ausztriában

Továbbra is a két nagy párt koalíciója tűnik a legvalószínűbbnek a bécsi patthelyzet feloldására, habár a Schüssel vezette Osztrák Néppárt megszakította a koalíciós tárgyalásokat az október 1-jei parlamenti választásokon győztes Osztrák Szociáldemokrata Párttal.

Heinz Fischer köztársasági elnök kijelentette: továbbra is az osztrák bal- és jobboldal legerősebb két pártjának koalíciós kormányát szeretné hivatalban látni annak ellenére, hogy a két nagy párt között a koalíciós tárgyalások megszakadtak.

Az egy hónappal ezelőtti választásokon a szociáldemokraták 68, a néppártiak 66, a Zöldek 22, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) 21, míg a Jörg Haider alapította Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) párt 7 mandátumot szerzett. Parlamenti többségre támaszkodó kormány megalakításához legalább 92 mandátum kell a 183 fős törvényhozásban. Elméletileg lehetséges lenne, hogy a Néppárt, valamint az FPÖ és a BZÖ összefogjon, ám ez utóbbi Jörg Haider vezetésével “szakadt ki” az FPÖ-ből, és viszonyuk olyannyira elmérgesedett, hogy szó sem lehet közöttük együttműködésről.

Nincs koalíciós partner

Haiderék máris bejelentették, hogy nem zárkóznának el, ha kormányalakítási tárgyalásokra kapnának meghívót. Harald Wilimsky, az FPÖ főtitkára viszont bejelentette, hogy pártja részvételével nem alakul kormány, és szó sem lehet arról, hogy az FPÖ támogatásával megalakulhasson a 3. Schüssel-kormány.

Ebben a helyzetben egyre valószínűbb, hogy vagy megállapodik egymással a két legnagyobb párt a közös kormányprogramról, vagy újból választások következnek Ausztriában. Az osztrák elemzők többsége szerint kisebbségi kormány megalakítása csak időlegesen oldaná meg a helyzetet, mert kellő parlamenti támogatás nélkül nem tudna lényeges kérdésekben dönteni, így előbb-utóbb választásokra kerülne a sor.

Vizsgálóbizottság miatt szakítottak

Schüssel pártja azt követően döntött úgy, hogy megszakítja a szociáldemokratákkal a koalíciós tárgyalásokat, hogy a törvényhozás alakuló ülésén a szociáldemokraták, a Zöldek és az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szavazatainak köszönhetően döntés született arról: parlamenti vizsgálóbizottságok vizsgálják ki az Eurofighter-vadászgépek beszerzéséről 2002-ben kötött szerződést, valamint az utóbbi évek bankbotrányait. A konzervatív Osztrák Néppárt szerint szó sem lehet az ügy újratárgyalásáról.

A megakadt koalíciós tárgyalások nyomán kialakult helyzet kísértetiesen hasonlít az 1999-esre, amikor a szociáldemokraták megnyerték a választásokat, de koalíciós tárgyalásaik megszakadtak a harmadik helyen végzett néppárttal, amellyel addig koalícióban kormányoztak. A kudarc után Schüssel sikeres kormányalakítási tárgyalásokat folytatott a szabadságpárttal, és így került kormányzati pozícióba Jörg Haider pártja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik