Nagyvilág

Az unió elveti a földrajzi határokon alapuló bővítést

Az Európai Bizottság elutasítja a földrajzi határokon alapuló bővítést, s e helyett a további bővítést illetően az értékekre helyezi a hangsúlyt – értesült a Financial Times Deutschland című német üzleti napilap.

A tekintélyes német üzleti napilap, a csütörtöki brüsszeli értesülése szerint egyebek között ezt tartalmazza az állásfoglalás, amelyet A német lap szerint az Európai Bizottság jelentése, melyet jövő héten tesznek majd közzé, a Törökországgal és Horvátországgal csatlakozási tárgyalások helyzetéről, továbbá néhány balkáni állam még távolabbi belépési kilátásait elemzi majd. A stratégiai dokumentum kiszivárgott információk szerint elutasítja, hogy az esetleges további bővítést földrajzi szempontok határozzák meg, s ehelyett kifejezetten az EU által vallott értékeket helyezi a középpontba.


A franciák ellen

Amennyiben a tervezet ebben a formájában lát majd napvilágot, az állásfoglalás – mint brüsszeli szakértők hangoztatták – “frontális támadást” jelent a francia politikával szemben. A párizsi kormány ugyanis szilárdan ragaszkodik ahhoz, hogy az Európai Unió jövőbeni határait elsősorban földrajzilag kell egyértelműen meghatározni.


Az idézett szakértők felhívták a figyelmet arra is, hogy a német nagykoalíciós kormány is hasonló nézetet vall, amire Angela Merkel kancellár egyébként az elmúlt hetekben több alkalommal is utalt. Ennek pedig különös jelentősége van annak fényében, hogy a jövő év első felében Németország tölti be az EU soros elnöki tisztségét.


Hogyan tovább?


A bővítés jövője az egyik központi napirendi pont lesz a jelenlegi finn elnökséget lezáró decemberi csúcstalálkozón. Ezzel összefüggésben az Európai Bizottság egyértelműen fogalmaz, utalva arra, hogy a bővítés “elvi és nem földrajzi koncepció”. A kiszivárgott állásfoglalás ugyanakkor figyelmeztet arra, hogy a további bővítés rendkívüli körültekintést, illetve óvatosságot követel.

Ezzel összefüggésben óvja az Európai Uniót a “túlzott kötelezettségvállalástól”, azt hangoztatva, hogy a bővítés további menetének meghatározásakor “a túlterheltség helyett a konszolidációra” kell helyezni a hangsúlyt. Az idézett szakértők szerint mindez azt az üzenetet hordozza, hogy csatlakozásra belátható időn belül csakis azok az országok számíthatnak, amelyekkel már megkezdődtek az ezt előkészítő tárgyalások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik