Nagyvilág

A Gazprom duplájára emelte a gáz árát Grúziának

Az orosz állami energetikai társaság, a Gazprom bejelentette, hogy több mint a kétszeresére emeli a szomszédos Grúziának szállítandó földgáz árát.

A Gazpromot, amelyet gyakorta ér bírálat amiatt, hogy a Kreml politikájának eszköze, csütörtöki közleményében adta hírül, hogy ezer köbméterenként 230 dolláros (180 eurós) árat szab meg a Tbiliszinek szállítandó földgázért a jelenleg érvényben lévő 110 dolláros (86 eurós) árral szemben. Grúzia az idei 250 millió köbméter gázhoz képest jövőre 360 köbméter gáz vásárlását tervezi a Gazpromtól.


A két ország között már a gázáremeléstől függetlenül is igen éles a politikai konfliktus, egyes szakértők szerint pedig egyértelműen arról van szó, hogy Moszkva beveti a gázfegyvert az egyre inkább nyugat-barát politikát folytató Tbiliszi ellen. Grúzia külügyminisztere jelenleg Moszkvában tárgyal a két ország közötti konfliktus enyhítésének érdekében.


Oroszország és Grúzia között szeptember vége óta feszült a viszony, amikor Tbiliszi kémkedés vádjával őrizetbe vett négy orosz katonatisztet. A grúz hatóságok később szabadon engedték a katonákat, de Moszkva vízi és légiblokáddal, valamint a postai összeköttetés felfüggesztésével vágott vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik