Nagyvilág

Oroszország ellenzi az európaiak iráni határozattervezetét

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán közölte: Moszkva nem támogatja az európai államok által Irán kapcsán javasolt ENSZ-határozattervezetet - jelentették orosz hírügynökségek.

Nem támogathatunk olyan intézkedéseket, amelyeknek a tényleges célja Irán elszigetelése a világ más részeitől, beleérve olyan embereknek az elszigetelését, akik az atomprogramról folytatandó tárgyalásokért felelősök” – közölte Lavrov.


Lavrov leszögezte: Oroszország szilárd elhatározása, hogy helyreállítja a párbeszédet Iránnal annak atomprogramjáról.
“Dolgozunk az Iránnal kapcsolatos határozat szövegén, és megpróbálunk a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetőjének jelentésében szereplő kérdésekre összpontosítani, mivel ezek azok, amelyek komoly veszélyt jelentenek a tisztázatlan ügyek szempontjából” – szögezte le Lavrov.


Az orosz diplomácia vezetője szerint a tisztázásra szoruló kérdések az urándúsítási program, a vegyi feldolgozás és egy nehézvizes reaktor.


A Nyugat szerint Irán atomfegyver előállítására készül, míg Teherán kitart amellett, hogy atomprogramja kizárólag békés, energiatermelési célokat szolgál.


Az európai államok szankciókat előirányzó határozattervezetet nyújtottak be a Biztonsági Tanácsban, miután Teherán a megadott határidőig nem állította le az urándúsítással kapcsolatos tevékenységeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik