Nagyvilág

Orosz-amerikai hadgyakorlatok sora várható

Az orosz-amerikai katonai kapcsolatokról cserélt eszmét és a jövő évre vonatkozó együttműködési megállapodást írt alá a két ország vezérkari főnöke hétfőn Moszkvában. Az amerikai tábornok szerint közös hadgyakorlatok egész sora várható.

Peter Pace, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke – aki tavalyi kinevezése óta először járt az orosz fővárosban – Jurij Balujevszkij orosz vezérkari főnökkel folytatott megbeszélése után úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok és Oroszország katonai együttműködése “jó és egyre javul”.

Pace és Balujevszkij aláírta a két ország hadserege közötti együttműködés jövő évre vonatkozó tervét, amely az amerikai tábornok közlése szerint közös hadgyakorlatok egész sorát irányozza elő az együttműködés elmélyítése érdekében. A tervről részleteket nem hoztak nyilvánosságra.

Pace-t fogadta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is, aki úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államok és Oroszország – a két egykori hidegháborús ellenfél – viseli ma vállán a nemzetközi biztonság fenntartása iránti felelősség oroszlánrészét, s más országok abban a reményben tekintenek rájuk, hogy továbbra is fenntartják a biztonságot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik