Nagyvilág

Parvanov nyerte a bolgár elnökválasztást

A hivatalban lévő államfő, Georgi Parvanov nyerte meg a bolgár elnökválasztást a vasárnap esti urnazárást egy órával megelőző egyik felmérés szerint, amely a szavazóhelyiségekből kilépők megkérdezésén alapult.

Az országos közvélemény-kutató intézet (NPOC) által készített felmérés alapján Parvanov a szavazatok 78 százalékát szerezte meg a választás második, záró fordulójában. Ellenfelére, Volen Sziderovra, a nacionalista és Európai Unió-ellenes Ataka (Roham) párt jelöltjére a szavazók 22 százaléka voksolt.

Egy másik hírügynökségi jelentésnek ugyanerre az intézetre hivatkozó jelentése szerint Parvanov eredménye 78 és 80 százalék közötti, Sziderové pedig ennek megfelelően 20 és 22 közötti. Az NPOC úgy tudja, hogy urnazárás előtt egy órával a részvételi arány 35 százalékos volt.

(Az október 22-i első fordulóban 42,5.) Ezzel Parvanov újabb öt évig lesz az ország elnöke. A mintegy 6,4 millió választópolgár helyi idő szerint reggel hat órától este hét (közép-európai idő szerint 18) óráig adhatta le szavazatát. Az első hivatalos részeredmények vasárnap éjszaka várhatóak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik