Nagyvilág

Hadgyakorlatot tartott Észak-Korea

Észak-Korea öt rakétát lőtt ki a múlt héten hadgyakorlat közben – állítja egy szöuli lap, míg a Dél-Koreában állomásozó amerikai csapatok parancsnoka azt valószínűsíti, hogy Phenjan újabb nukleárisfegyver-kísérleteket fog végrehajtani.

A nagy példányszámú Csoszun Ilbo szöuli lap azt írta hétfőn, hogy a múlt héten katonai gyakorlatot tartottak Észak-Korea nyugati részén, s a hadművelet idején öt föld-levegő és levegő-föld rakétát lőttek ki. Hatótávolságuk 10 és 50 kilométer között volt. A rakétákat évente tartott hadgyakorlat keretében lőtték ki, de a lap megjegyzi: ritka az, amikor egyszerre ilyen sokat vetnek be gyakorlatozás közben. A dél-koreai védelmi miniszter nem volt hajlandó kommentálni a szöuli lap értesülését.

Dacolva a nemzetközi közösség ellenkezésével, Észak-Korea október 9-én föld alatti atomrobbantást hajtott végre. A Dél-Koreában állomásozó 29 ezer fős amerikai kontingens parancsnoka, B. B. Bell tábornok hétfői sajtótájékoztatóján azt valószínűsítette, hogy az északi kommunista ország újabb nukleáris kísérletet fog végrehajtani. A tábornok állítását nem támasztotta alá hírszerzési adatokkal.

„Csak feltételezhetem, hogy miután végrehajtottak egy kísérletet, valamikor a jövőben továbbiakat fogunk látni nukleáris robbanószerkezetekkel” – mondta Bell, aki nem zárta ki, hogy Phenjan rakétákkal és más fegyverekkel is kísérletezni fog. A tábornok biztosnak mondta magát abban, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea szövetséges hadereje meg tudna akadályozni egy esetleges észak-koreai agressziót, és visszavágna bármilyen támadást.

Bell ugyanakkor a válság diplomáciai rendezésére szólított fel. „Nemcsak azt szeretném, hogy Észak-Korea állítsa le a kísérletezést az ilyen fegyverekkel, hanem azt is, hogy hagyjon fel a gyártásukkal, és térjen vissza a tárgyalóasztalhoz” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik