Nagyvilág

Ahmedinezsád: Irán kemény válasszal felel a szankciókra

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök hétfőn figyelmeztetett, hogy minden nemzetközi szankciót Teherán "megfelelő és szigorú válasza" követ majd.

“Az iráni nép Isten segítségével ellenállt és a szankciók ellenére sikerült elérni a nukleáris technológia csúcsait. Újabb szankciók esetén további csúcsokat fogunk elérni” – tette hozzá Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök az állami televízióban is sugárzott beszédében, amelyben leszögezte, hogy az iráni atomprogram az iráni nép támadhatatlan joga. “Minden olyan lépést, amely a korlátozásunkat célozza, az iráni nép megfelelő és szigorú válasza követ majd” – hangsúlyozta az elnök.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja (Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország, Kína és az Egyesült Államok), valamint Németország jelenleg tanulmányozza az Irán ellen szankciókat elrendelő határozattervezetet, miután Teherán – az 1696. ENSZ-határozattal ellentétben – nem volt hajlandó felfüggeszteni urándúsítási tevékenységeit.

Irán szombaton jelentette be hivatalosan egy második, 164 centrifugából álló urándúsító centrifugasor üzembe helyezését. Az ipari szintű dúsításhoz 3000 centrifugára van szükség. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint a teheráni szakemberek már a harmadik centrifugasor üzembe helyezésén is dolgoznak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik