Nagyvilág

Épülhet a kerítés az USA-Mexikó határon

George Bush amerikai elnök aláírta csütörtökön a törvényt arról, hogy 700 mérföld hosszan kerítést emelnek az Egyesült Államok mexikói határán az illegális bevándorlók és a kábítószercsempészek visszatartására.

Kevesebb mint két héttel a novemberi kongresszusi választások előtt Bush ezzel is támogatja a republikánus jelölteket: azt üzeni a választóknak, hogy a kormányzó párt keményen fellép az illegális bevándorlók ellen. “Az Egyesült Államok sajnos évtizedeken keresztül nem tudta teljesen ellenőrizni a határait, ezért is fokozódott az illegális bevándorlás” – mondta az aláírási ünnepségen, fontos lépésnek nevezve a törvényt a határok védelmében.

A Bush-kormány bevándorlási politikájának központi eleme azonban nem a kerítés, hanem a vendégmunkás program volna, amely a már az országba jutott és papírok nélkül élő, dolgozó bevándorlók ügyét rendezné. A program tervezete azonban elakadt a képviselőházban, ahol republikánus politikusok blokkolják az egyeztetéseket a szenátussal.


Kamerákkal figyelnek

Bush ennek ellenére azzal érvel, hogy a program elfogadtatására nagyobb esély lesz, ha a Republikánus Párt a kongresszus mindkét házában megőrzi többségét. A tervezet lehetővé tenné a külföldi vendégmunkások jogszerű alkalmazását. Ezenkívül a becslések szerinti 11-12 millió illegális bevándorló egy részének módja nyílna arra, hogy megszerezze az amerikai állampolgárságot.

A Bush által aláírt törvény szerint kamerákat és földbe telepített érzékelőket is elhelyeznek majd a megerősített, kettős vonalú kerítésnél, amelynek mentén felderítő robotrepülőgépek fognak járőrözni. Kalifornia, Arizona, Új-Mexikó és Texas szövetségi államoknál zárják le az összesen 2100 mérföldes mexikói határszakasz egyharmadát.

A határzár felépítéséra az elnök 1,2 milliárd dollárt különített el. Mint korábban ismertté vált, a határ védelmét nemcsak a kerítés megépítésével erősítik. Az amerikai határőrizeti szervek számára – hatáskörüket kibővítve – lehetővé teszik, hogy akár erőszak alkalmazásával megállítsák az ellenőrzést elkerülő, határon átszáguldó járműveket.

A törvény amerikai bírálói szerint a kerítés nem lesz hatékony, különösen a távol eső sivatagi részeken nem lesz képes megvédeni az emigránsokkal szemben az Egyesült Államokat.


A berlini falhoz hasonlítják


A kerítés terve Mexikónak sem tetszik, Vincente Fox leköszönő elnök szégyenteljesnek nevezte és az egykori berlini falhoz hasonlította azt. Felipe Calderón megválasztott mexikói államfő – aki december 1-én lép hivatalába – elődjéhez hasonlóan elítélendőnek mondta a törvényt, amely elfogadása szerinte “sajnálatraméltó, haszontalan és drága” döntés volt. Calderón ugyanolyan hibásnak tartja a kerítés építését, mint hajdan a berlini fal létesítését.


Luis Ernesto Derbez Bautista külügyminiszter a “frusztráció napjának” nevezte a törvény aláírásának napját, tárcája pedig közleményében úgy foglalt állást, hogy a kerítésépítés kárt okoz a kétoldalú kapcsolatoknak, illetve kedvezőtlen hatással lesz az Egyesült Államok és más latin-amerikai országok kapcsolatára is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik