Nagyvilág

Prodi, Berlusconi és Napolitano után is kémkedtek

Nemcsak Romano Prodi olasz miniszterelnök esett áldozatul egy titokzatos kémhálózatnak, amely az utóbbi két évben törvénytelenül lehallgatta politikusok és nagyvállalkozók telefonbeszélgetéseit: szimatoltak Giorgio Napolitano köztársasági elnök és a mostani ellenzéket vezető Silvio Berlusconi volt kormányfő adóbevallásai után is.

A kormánykoalíció magas rangú politikusainak, köztük Massimo D’Alema külügyminiszternek és Piero Fassinónak, a Demokratikus Baloldal vezetőjének bankszámlái is felkeltették a „magán titkos ügynökök” érdeklődését. Pénteki olasz napilapok szerint a politikusok mellett más hírességek, köztük az időközben rákban elhunyt pornósztár, Moana Pozzi, valamint Francesco Totti és Alessandro Del Piero futballisták, sőt Carlo Azeglio Ciampi volt államfő bevételei után is kutakodtak.


Titokzatos ellenőrzések

A milánói főügyészség a gazdasági minisztérium feljelentése alapján vizsgálatot indított az ügyben, és már csütörtökön bejelentette, hogy Romano Prodi kormányfő és felesége, Flavia Flanzoni pénzügyeit, pontosabban adó-visszatérítéseit valószínűleg törvénybe ütköző módon ellenőrizték. Clemente Mastella igazságügyi miniszter az ügy kipattanása után „az olasz köztársaság történetének sötét fejezetéről” és „a demokráciát ért támadásról” beszélt.

Francesco Prete, az ügyészség munkatársa megerősítette a pénteki lapok értesüléseit, és hozzátette, hogy a szóban forgó bűncselekményeket csaknem egy éven át, 2005 ősze és 2006 nyara között követték el.


Vizsgálat indult


Az ügyészség 127 személlyel szemben indított vizsgálatot, köztük adóhivatali tisztségviselők, valamint határrendészeti és adórendőrségi alkalmazottak ellen. A vád: fontos információk illegális megszerzése. A hálózat csúcsán – amibe nyilvánvalóan a titkosszolgálat is belekeveredett – a legnagyobb olasz telefontársaság, a Telecom Italia volt biztonsági főnöke, Giuliano Tavaroli, egy detektív és több rendőrtisztviselő áll. Tavarolit és húsz másik személyt még szeptemberben őrizetbe vették.

Prete nem tudta megmondani, hogy a lehallgatási botrány összefüggésbe hozható-e az adó-visszatérítések illegális ellenőrzésével, és egyelőre azt sem lehet tisztán látni, hogy mi volt a „magán-adóellenőrzések” célja. Elképzelhetőnek tartotta ugyanakkor, hogy az okok részben vagy akár teljes egészében az adóhivatal munkatársainak helytelen magatartásában és puszta kíváncsiságában keresendők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik